Så kan man kanske sammanfatta Isabel Allendes nya roman Amandas gåta.

Isabel Allende, kusindotter till Chiles president Salvador Allende, gjorde en sensationell debut med romanen Andarnas hus (1982), en släktkrönika med inslag av både myt och verklighet och som jämfördes med Márquez magiska realism. Andarnas hus filmades av Billie August och flera andra av Allendes många böcker har också filmatiserats.

Numera bor hon i Kalifornien, gift med advokaten och deckarförfattaren Willie Gordon. Isabels agent fick henne och Willie att börja skriva en deckare tillsammans, men projektet sprack och författarparet skrev sedan varsin bok.

Amandas gåta utspelar sig i San Francisco med omnejd. Boken är en tegelsten på 500 sidor och det blir många personer att hålla reda på. I centrum står Indiana Jackson och hennes tonårsdotter Amanda. Indiana är en vacker kvinna, 30 +, som i stort sett alla förälskar sig i. Hon arbetar som healer och behandlar tacksamma patienter på sin mottagning i Holistiska kliniken med hjälp av diverse mystiska metoder som intuitiv massage, magnet- och kristallterapi och aromterapi. Men patienterna älskar hennes kärleksfulla händer och intagande personlighet.

Amanda är maniskt intresserad av brott och spelar rollspel på nätet tillsammans med andra ungdomar i gruppen Ripper (namnet hör ihop med Jack the Ripper). Med i gruppen finns också Amandas snälle morfar Blake, som vill hålla ett vakande öga både på Amanda och på hennes mor. Gruppen har sysslat med fiktiva kriminalfall men övergår till att försöka lösa verkliga brott, när en serie mystiska mord begås i San Francisco. Gruppens småmysiga Skype-sammanträden kan jämföras med stämningen i Blyton-deckarna. Så här skulle en Fem-bok kunna se ut i dataåldern.

Lämpligt nog är Amandas frånskilde far Bob Martin chef för San Franciscopolisens mordkommission, och både Blake och Amanda lyckas förvånansvärt ofta få Bob att läcka uppgifter från mordutredningarna.

Ryan Miller, en av Indianas mest hängivna patienter, blir snabbt förälskad i sin healer, och Indiana attraheras också av denne ärrade krigare, en specialutbildad elitsoldat, som kämpat för USA i Afghanistan och förlorat ena benet i Irak. Det omaka paret Indiana och Ryan kan påminna om Skönheten och Odjuret.

Ryan är nu hemförlovad men utför fortfarande uppdrag åt Washington tillsammans med sin fantastiska kompis Attila, en välutbildad stridshund, som räddat livet på Ryan och som nu är hans ständige, trogne följeslagare. Attila kommer att älskas av alla hundvänner bland läsarna. Ryan blir också indragen i mordhistorien.

Den förslagna massmördare lurar länge både polisen, Ripper-gruppen och Ryan Miller, men hur denna så småningom mycket spännande mördarjakt slutar, kan jag förstås inte avslöja.

Utöver deckarhistorien finns en hel del samhällskritik gällande maktmissbruk och brister inom socialtjänst och kriminalvård. Dessutom får man en initierad skildring av San Francisco.

Ibland är Allende påfrestande genom att överskölja läsaren med information om allt mellan himmel och jord, som hur människor ser ut, vad de äter, hur de bor, om diverse erotiska förvecklingar. Samtidigt är denna mångordiga och flyhänta berättare en bildad och humoristisk dam, varför Amandas gåta kommer att glädja många läsare.