?Stora får problem?

Överproduktion av hönsägg leder till alltför låga priser vilket kan driva äggproducenter i konkurs. Gunnar Rutström i Alträsk har haft hönseri i över 20 år.
? Det går upp och ned. Äggbranschen är sådan, säger han.

ALTRÄSK2005-08-03 06:30
Enligt en nyligen publicerad artikel i tidningen Land är den svenska äggbranschen i kris. Gunnar Rutström har 6.000 värphöns i Alträsk utanför Boden. Hans produktion är i liten skala. Han förklarar att de stora äggproducenterna kan ha upp emot 100.000 till 200.000 hönor.<br>&nbsp;? Det är de som är stora som får problem. De största problemen nu har de nystartade. De satsar för mycket.<br>Gunnar Rutström har varit tillräckligt länge i äggbranschen för att veta att lönsamheten går i vågor. Han säger att efterfrågan på ägg är konstant, så det är inte den som är problemet. <br>Lätt överskott<br>Enligt honom räcker det med att några nya äggproducenter med 60.000 till 70.000 djur etablerar sig, för att det ska bli överskott på ägg. Då sjunker priset. Men Gunnar Rutström konstaterar att han har klarat sig. Dels beror det på att han har varit med länge i branschen och vet hur den fungerar, dels packar han sina ägg själv.<br>&nbsp;? Jag har inte haft samma problem som de som levererar till packerier. Jag kan alltid ta ut en del av packkostnaden.<br>Centralpackeriet ligger i Umeå och Gunnar Rutström skulle inte kunna bedriva sin verksamhet om han skickade iväg sina ägg dit.<br>&nbsp;? Då skulle det inte vara lönsamt, inte med de här priserna och den här volymen.<br>Får nya burar<br>Omställningen från gamla burar till nya inhysningsformer för värphönsen sker fortlöpande. I dag sker cirkan 90 procent av äggproduktionen i nya godkända system, enligt uppgift från Svenska ägg. Ombyggnader för att kunna gå över från burhöns till golvhöns, frigående höns, har enligt Gunnar Rutström blivit kostsam för producenterna.<br>&nbsp;? Vad jag har hört så är det producenterna som har stora skulder som nu fått problem. De har byggt för dyrt. Det krävs stora byggnader för golvhöns.<br>Hans ägg säljs i huvudsak i butiker i Fyrkanten. Han har tänkt fortsätta med sin verksamhet ett tag till, men han vet inte om någon vill ta över hönseriet den dagen han slutar.<br>&nbsp;? Jag har trivts med det här. Vi är olika som människor men för mig har det passat bra.<br>Kampanj<br>Svenska ägg har startat en kampanj med syftet att få svenskarna att äta mer ägg. 2004 åt vi 202 ägg per invånare och år, men Svenska ägg har som mål att vi ska äta 250. Gunnar Rutström tror inte att det är den rätta vägen att gå för att överskottet ska minskas och lönsamheten förbättras.<br>&nbsp;? Det är överproduktionen som måste bort. Vi kan inte tvinga folk att äta mer ägg. Det blir fort överskott, dessutom kommer det in ägg utifrån.<br>Han menar att grossister även köper in importerade ägg från andra länder. <br>Efterfrågan på Gunnar Rutströms ägg är god och visst märker han skillnad på ?sina? ägg och ägg som han exempelvis äter på restaurang.<br>&nbsp;? Det har med färskheten att göra.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!