Samtidigt som protesterna varit omfattande mot provbrytningen i Kallak, Jokkmokks kommun var det alltså lugnt på berget Lill-Laver.
– Nej, det var ingen där, svarar Hans Årebäck, prospekteringsansvarig i Boliden, på frågan om gruvmotståndare sökt sig dit.
– Vi pratade om det. Nästa kamp står i Laver, sade vi. Men jag visste inte om att det skulle genomföras provbrytning, all kraft gick till Kallak. Laver är nästa hotbild, det blir ett gigantiskt dagbrott och det kan vi aldrig godta. Vi får försöka stoppa det, säger Tor Lundberg Tuorda, föreningen Urbergsgruppen, som pekar på effekter på miljö och rennäring. Även borrningarna som pågått i flera år var okända för honom.
Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund välkomnar en gruva och hoppas på dialog.
– Vad främjar det i sak med skadegörelse och andra saker och att polisen har fått agera istället för att sätta sig vid ett bord som vuxna, säger hon.
Direkta samtal
Sametinget och Svenska samernas riksförbund kräver ett stopp för nya gruvprojekt, inklusive Laver.
– Jag har inga kommentarer till det generella uttalandet. Jag föredrar att föra kontakterna med de vi samtalar med, säger Jan Moström, gruvdirektör i Boliden.
Samebyn Semisjaur Njarg berörs av gruvplanerna i Laver. Boliden, som genomför en idéstudie, fortsätter att borra. Tillståndet för provbrytning tillät bolaget att spränga och ta ut 5.000 ton. En mindre volym än så togs ut, enligt Jan Moström.
Materialet uppges ha förts till en pilotanläggning i orten Boliden.
– Vi testar kvaliteten. Vi kontrollerar då malbarheten, metallurgiska egenskaper och andra delar, säger Jan Moström.
Utfallet av idéstudien och analyserna avgör fortsättningen.