Bodin storgrÀt nÀr hon sÄg första kakan

I oktober satt Karin Bodin med familjen pÄ ett tÄg i Italien och kunde inte hÄlla tillbaka tÄrarna hur hon Àn försökte. Men den hÀr gÄngen var det tÄrar av glÀdje.

TrÄgen, ugnarna, brödrÀkningen och frysen kÀnns igen nÄgorlunda för en erfaren polararbetare men nÀr brödet nÄr packen sÄ Àr det som att kliva in i framtiden med alla moderna nya maskiner.

TrÄgen, ugnarna, brödrÀkningen och frysen kÀnns igen nÄgorlunda för en erfaren polararbetare men nÀr brödet nÄr packen sÄ Àr det som att kliva in i framtiden med alla moderna nya maskiner.

Foto: Polarbröd

Älvsbyn2022-02-16 12:51

Det plingade till i telefonen och i meddelandet var det bifogat bilder frĂ„n Älvsbyn nĂ€r första kakan gick genom ugnen.

– Jag kan avslöja faktiskt att jag hade inte vĂ„gat tro det. Jag vet att allt var i stort sett klart, men jag vĂ„gade inte tro det. SĂ„ kom det en bild pĂ„ folk som bakade bröd i Älvsbyn. Berina som var med nĂ€r det brann var med pĂ„ bilden och alla sĂ„g sĂ„ glada ut. SĂ„ jag satt ju och storgrĂ€t pĂ„ ett tĂ„g i Italien. Jag hade inte vĂ„gat tro det, men vi fick till det, sĂ€ger Karin Bodin.

undefined
Dagen efter branden var Karin Bodin pĂ„ plats i Älvsbyn för att informera personalen. Det var en av de vĂ€rsta dagarna i hennes liv.

Det Àr en kort resa i tid, men en lÄng resa totalt som gjorts sedan Karin Bodin stod dÀr vid Kanisparkeringen dagen efter branden i augusti 2020. Röken bolmade fortfarande i bakgrunden och hon gjorde sitt bÀsta för att muntra upp folksamlingen som just blivit av med sin arbetsplats.

– Det var en av de vĂ€rsta dagarna i mitt liv förstĂ„s. Även om jag ser tillbaka pĂ„ det nu sĂ„ Ă€r med det samma perspektiv, samma overklighetskĂ€nslor och chock. NĂ€r de sa att de inte kunde rĂ€dda byggnaden dĂ€r mitt pĂ„ natten, det var stentungt. Det har varit vĂ€ldigt mycket kĂ€nslor hela vĂ€gen, frĂ„n katastrofen, frĂ„n den tunga perioden dĂ„ vi var tvungna att sĂ€ga upp sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor, sĂ€ger Karin Bodin.

Samtidigt har de tunga kĂ€nslorna steg för steg förvandlats under vĂ€gen till kĂ€mpaglöd. Innan chocken ens pĂ„ riktigt lagt sig sĂ„ var det klart och tydligt vad som mĂ„ste hĂ€nda, att bageriet skulle upp igen i Älvsbyn.

KrÀvdes det nÄgon kamp frÄn din sida för att övertyga alla?

– Det gjorde ju inte det dĂ„ vi Ă€r familjeĂ€gda och alla har en sĂ„n varm relation till Älvsbyn. Det var aldrig svĂ„rt. DĂ€remot att gĂ„ frĂ„n den insikten till att som ett gĂ€ng knĂ€ppgökar bestĂ€mma sig för att det ska göras pĂ„ ett Ă„r. Det har jag fĂ„tt höra i efterhand, att det var lika bra att vi fick vara lite naiva med vĂ„rat mĂ„l. NĂ€r man blir lika entusiastiska som vi blev sĂ„ kan det bli sĂ„ att folk knyter nĂ€ven och kĂ€nner att vi gör det hĂ€r tillsammans, och dĂ„ kan man göra otroliga saker. Det Ă€r dĂ€rför som det gĂ„tt som det har gĂ„tt dĂ„ sĂ„ mĂ„nga gjort mer Ă€n vad man kan förvĂ€nta sig, mer Ă€n vad man kunnat begĂ€ra, sĂ€ger Karin Bodin.

undefined
TrÄgen, ugnarna, brödrÀkningen och frysen kÀnns igen nÄgorlunda för en erfaren polararbetare men nÀr brödet nÄr packen sÄ Àr det som att kliva in i framtiden med alla moderna nya maskiner.

I slutÀndan kom första kakan ur ugnen en vecka senare Àn de hade siktat pÄ, vilket under förutsÀttningarna mÄste ses som nÀrmast ett mirakel. Utöver att mÄlet att bygga upp sÄ snabbt var extremt ambitiöst sÄ har det ocksÄ gjorts under de vÀrsta möjliga förutsÀttningarna. Spaden sattes i marken för lite drygt ett Är sedan, mitt under en eskalerande global pandemi. DÄ hade det gÄtt bara fem mÄnader sedan branden.

– Jag kunde inte begripa, bara den kĂ€nslan nĂ€r det sedan stod ett hus dĂ€r. Det var pĂ„ riktigt en jĂ€ttestor grej för mig, att det fanns ett hus. Sedan skulle vi fĂ„ in en bagerianlĂ€ggning dĂ€r ocksĂ„ och sedan fĂ„ första kakan genom ugnen i oktober. Helt overkligt. Alla stora projekt blir försenade, det Ă€r sĂ„ mycket som kan hĂ€nda pĂ„ vĂ€gen. Plötsligt skulle vi ha en vattencistern, det blev stĂ„lbrist och leveransproblem, covid. Alla möjliga bisarra grejer har pĂ„gĂ„tt i vĂ€rlden samtidigt som vi byggt, sĂ„ vi nyper oss i armen nĂ€r vi ser att det gick, sĂ€ger Karin Bodin.

undefined
Karin Bodin kunde inte hĂ„lla tillbaka tĂ„rarna nĂ€r hon fick bilder frĂ„n provbaket. PĂ„ bilden syns Lotta Granberg, Mattias Öberg, och Linda Eriksson frĂ„n provbaket.

NĂ€r bilderna skickades till tĂ„get dĂ€r i Italien sĂ„ var det första hon gjorde att ringa Coop och bestĂ€lla delikatesskorgar med frukt, godis och gott till personalen i Älvsbyn.

– SĂ„ kunde de kĂ€nna i sina hjĂ€rtan att satan sĂ„ bra de har gjort det, sĂ€ger Karin Bodin.

undefined
"Tillbaka till dig!" lyder budskapet pÄ förpackningarna för att visa att det nu Àr originalen som bakas igen.
Polarbrödsbranden

I dag Àr produktionen i full gÄng i Polarbageriet. Man har ocksÄ tagit höjd pÄ exempelvis frysens kapacitet för att enkelt kunna bygga fler produktionslinjer i kommande etapper.

I dagslÀget Àr mÄlet för produktionen att först komma tillbaka i Sverige och Norge helt och hÄllet med klassikerna. Bröd som bakas i mindre serier har fÄtt stryka pÄ foten och utlandsexporten Àr ocksÄ pausad för tillfÀllet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!