DHR oroas för inskränkningar i LSS
DHR-folket oroas av signaler i en utredning om neddragningar av LSS. - Utredarna kan inte veta vad det innebär att vara funktionshindrad, säger Lars-Åke Andersson, DHR.
ORO. Lars-Åke Andersson, ordförande DHR Älvsbyn, oroas över signaler om försämringar av LSS.
Foto: Håkan Zerpe
DHR oroas inför framtiden. En proposition baserad på LSS-kommitténs förslag är under utarbetande. - Två miljarder ska sparas och vi är rädda för att det blir på oss, säger han från rullstolen i köket på Barrgatan i Älvsbyn.I dag gäller att om en person blivit beviljad stöd enligt LSS är detta livslångt.- Vi har indikationer på att LSS ska sluta gälla från 65 år. Då skulle jag bli placerad på en institution. Värde
Inget som inspirerar Lars-Åke Andersson.- Nej, absolut inte. Att bo som jag gör nu har ett fruktansvärt stort värde för mig. En frihetskänsla. Jag har fått bestämma var jag vill bo. Och det är väl ändå varje människas rättighet att bestämma detta så länge man är någorlunda frisk och klar i huvudet, resonerar Lars-Åke Andersson på sina egna och kamraters vägnar.LSS
2001 kom en ny skrivning av LSS. De som söker efter 65 nekas och blir placerade på institution.- Jag hade ett fall i Arvidsjaur. En farbror sökte LSS långt innan han fyllde. Men behandlingen av ärendet tog så lång tid att han hann fylla 65. Han hamnade inom äldreomsorgen i stället och blev väldigt ledsen.Ett annat förslag är att insatsen personlig assistans kompletterad med personlig service med boendestöd inte ska utgå till sådana där behovet understiger 20 timmar per vecka.- Det finns människor som har det tungt men kanske klarar sig med 20 timmar. Följden kan bli att dessa i stället hamnar på ett äldreboende. Kränkande!Lars-Åke Andersson känner medlemmar som har 20 timmar.- De är så oroliga för detta att de tvingats uppsöka läkare för att de mår psykiskt dåligt. De behöver 20 timmar, men kan inte bo kvar om de inte får timmarna. - Tydligen tror beslutsfattarna att man är fullt frisk om man bara behöver 20 timmar.
LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, drevs igenom av Bengt Westerberg, då socialminister. Lagen anses ha gett de funktionshindrade ett jättelyft och ett friare liv. Gällande utredningen som LSS-kommittén arbetat med i fyra år får riksdagen troligen ta ställning till propositionen innan sommaren. Enligt vad Lars-Åke Andersson förstår är Folkpartiet och Vänsterpartiet inte så positiva till utredningens inriktning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!