Kasserat Polarbröd blir svamp i nytt samarbete

Företaget Mycorena vann Polarbröds utstickarpris 2020 för deras arbete med att omvandla svampprotein frÄn restprodukter frÄn livsmedelindustrin. Nu inleder företagen ett samarbete.

Ebba Fröhling visar upp proteinet som kan anvÀndas som bas för en rad livsmedelsprodukter som exempelvis köttsubstitut eller proteinpulver.

Ebba Fröhling visar upp proteinet som kan anvÀndas som bas för en rad livsmedelsprodukter som exempelvis köttsubstitut eller proteinpulver.

Foto: Polarbröds presstjÀnst

Älvsbyn2021-03-17 08:46

Mycorena utvecklar svampproteinet "Promyc" som genom en fermentingersprocess omvandlar matrester till ett nÀringsrikt protein. Svamparten vÀxer i slutna tankar och biomassan blir rik pÄ bÄde protein och kostfiber. Processen kan göras helt cirkulÀr genom att bara anvÀnda restprodukter frÄn livsmedelsindustrin som nÀringsÀmne till svampen.

– Mycorena visar handlingskraft, hĂ€nsyn, nytĂ€nkande och uthĂ„llighet – vĂ€rden som Polarbröd stĂ„r för. De skapar pĂ„ ett konkret sĂ€tt nytt vĂ€rde av svinn och bidrar till ett mer hĂ„llbart, resurseffektivt och cirkulĂ€rt sĂ€tt att leva, sa Karin Bodin i ett pressmeddelande frĂ„n prisutdelningen förra Ă„ret.

Nu inleder Polarbröd ett samarbete med Mycorena för att testa att framstÀlla proteinet frÄn deg- och brödspill. Visionen Àr att bageriernas spill ska vara del i ett cirkulÀrt system sÄ att inget gÄr förlorat. Miljöaspekten av produktionen Àr nÄgot som Polarbröd alltid Àr noga med och strÀvar efter att bli bÀttre pÄ.

DÄ man pratar om "cirkulÀrt" menar man att motsatsen till slit och slÀng. IstÀllet för att kasta bort saker blir "skrÀpet" istÀllet nÄgonting nytt. Allt gÄr i en cirkel istÀllet för att hamna i soporna.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstĂ„r i produktionen i vĂ„ra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur vĂ€l dessa fungerar i ett cirkulĂ€rt system i framtidens bageri. NĂ€r Mycorena förra Ă„ret tilldelades Polarbröds utmĂ€rkelse Utstickarepriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt, sĂ€ger Cindy Kite, innovationssamordnare och hĂ„llarhetschef pĂ„ Polarbröd i ett pressmeddelande.

Testerna i projektet görs i liten skala i Mycorenas anlĂ€ggning i Göteborg. Förhoppningen om projektet Ă€r lyckat Ă€r att det kan skalas upp och bli en del av ett cirkulĂ€rt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. DĂ„ kan restprodukter bli ett svampprotein som kan vara en del av en nyttig mĂ„ltid. Enligt Mycorena ökar efterfrĂ„gan pĂ„ deras veganska protein konstant.

– Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som vĂ€rderar hĂ„llbarhet och innovation vĂ€ldigt högt, Ă€r viktigt för oss och nĂ„got som driver vĂ„r tillvĂ€xtmöjlighet som ungt foodtech-bolag, sĂ€ger Ebba Fröling, operativ chef pĂ„ Mycorena.

Mycorena har nyligen flyttat till en ny pilotanlÀggning i Göteborg och bygger nu en fullskalig produktionsanlÀggning i Falkenberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!