Enligt Ulf Öhman, ordförande i Norrbottens Ornitologiska förening NOF, är arten mycket sällsynt förekommande i Sverige. Den har bara sett fyra gånger i landet de sista 15 åren. Öhman kunde själv se trappen, en hane, med egna ögon.
Fyndet har fått stor uppmärksamhet inom ornitologiska kretsar såväl här i Norrbotten som i övriga fågelskådarsverige med tillresta skådare.
Småtrappen har ett uppdelat häckningsområde. Det östliga utbredningsområdet omfattar Ryssland, Georgien, Kyrgyzstan, Kazakstan, Ukraina, nordvästra Kina, norra Iran och Turkiet.
Den är stor som en fasanhona och mäter 40-45 cm på längden och har ett vingspann på 83-91 cm. I flykten är de långa vingarna mestadels vita med kontrasterande svarta yttre vingpennor och svarta handtäckare. I häckningsdräkt är hanen brun på ovansidan och vit undertill, med grått huvud, svart hals som upptill och nedtill kantas av vitt. Honan och icke-häckande hanar saknar det kontrastrika halspartiet, är mer vattrade och honorna är mörkare undertill än hanarna.