Vattenpionjärerna är redo
Personalen som blir vattenpionjärer är på gång och monteringarna fortgår. Från Älvsbyn ska vatten på flaska skickas till tyskarna. - Jag är helt övertygad om att de vill ha det rena vattnet härifrån, säger platschefen Lars Peterson.
Foto:
Totalinvesteringen i maskiner och utrustning uppges till 17,5 miljoner kronor. - Vi har försökt vara kostnadseffektiva och har inte köpt nya saker. En del i kostnadseffektiviten är att inte anställa egna säljare, säger VD Conny Coldevin. Älvsbyns kommun byggde i somras en flera kilometer lång vattenledning till fabriken från en punkt nära kommunala vattentäkten vid Piteälven. - Vi vill inte att vattnet ska gå genom kommunens reningssystem, men det var kommunen som ville ha en särskiljning. Vi betalar per liter vatten, säger Lars Peterson. Han uppger att fabriken går runt vid en produktion på sju miljoner flaskor per år. Kapaciteten beror på hur många skiftlag man använder. - På ett skift kan vi producera tolv miljoner flaskor. På två skift det dubbla, beskriver Lars Peterson. Det är möjligt köra ytterligare skift. Öka efterhand
Ett skift motsvarar fyra-fem personer, och med den bemanningen inleder företaget. En utökning planeras till nästa år. Sju män har gått en 16 veckor lång utbildning för att kunna jobba i anläggningen. De har olika bakgrunder. Kurt Burström jobbade på verkstadssidan hos Skogsstyrelsen och är fotograf på deltid. - Jag blev arbetslös från skogsstyrelsen, det här jobbet ska bli intressant och spännande, resonerar han. För försäljningen anlitar Älvsby Källa Arctic Water i Göteborg som uppges ha gjort upp med kunder i Tyskland om leveranser av sju miljoner 1,5-literflaskor vatten, för snar leverans. - Avtalet är inte klart förrän vi kan visa att vi kan leverera, säger Conny Coldevin. Utsikter för leveranser till England, Belgien, Holland, Fjärran Östern och Mellanöstern uppges finnas. - Så fort vi är igång kan vi skicka provsändningar, säger vice platschefen Kjell Lundman. Nu finns förfrågan om en provsändning i fyra containrar till Egypten. Att producera smaksatt vatten eller bärdrycker via koncentrat från Norrbotten är fullt möjligt men inte aktuellt, enligt Lars Petersson. Det kräver en annan hantering.
Vattenfabrik i Älvsbyn
Det började på 1990-talet. Vapenhandlaren Karl-Erik Schmitz uttalade ambitionen att bygga vattenfabrik i Älvsbyn. Det blev ingen.
Eagle Water, med personer från Mälardalen, skulle öppna fabrik i en befintlig industribyggnad i Älvsbyn. Vattenlinje och utrustning för tillverkning av PET-flaskor köptes från Italien kring 2001. När vattenfabriken nu är verklighet är det samma utrustning, fast uppgraderad, som används och driften sker i annan regi, i Älvsby Källa AB. Conny Coldevin, Bålsta, är VD. Han har jobbat med detaljhandel och har varit affärsutvecklare på Pressbyrån, försäljningschef på Svenska Spel och har sedan 1995 jobbat som affärsutvecklingskonsult. Han är med i Styrelseinstitutet och tar styrelseuppdrag i tillväxtföretag. Ordförande och en av delägarna i Älvsby Källa är Lars Johansson, Stockholm, som var med kring Eagle Water och är VD i annonskonsultföretaget Lystra Business, där Conny Coldevin sitter i styrelsen. Utöver Lars Johansson är en rad privatpersoner från främst Mälardalen ägare i Älvsby Källa. Med som konsult vid de tidigare försöken att starta vattenfabrik var Piteåbon Lars Peterson, nu platschef i Älvsbyn.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!