Ambulansstationen saknar elektricitet

Stationen i Gällivare saknar elektricitet och personalen börjar känna sig sjuka av bristen på ventilation. "Det är noll syre."

Ambulansstationen är delvis utan ström och den stillastående luften påverkar personalen.

Ambulansstationen är delvis utan ström och den stillastående luften påverkar personalen.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare kommun2019-09-19 16:44

Det var under förra veckan som delar av strömmen på ambulansstationen i Gällivare försvann, efter en varmgång i en propp i elcentralen. Sedan dess är ambulanspersonalen utan ventilation och delar av belysningen, och har själva fått dra förlängningssladdar till kylskåp, diskmaskin, tv och mikrovågsugn.
– Ventilationen är det som berör oss mest. Om man inte vädrar blir det varmt på stationen och det kommer inte någon ny luft, och vädrar man och håller öppet blir det kallt, säger en ur ambulanspersonalen.

Dygnet runt arbetar minst fyra personer på stationen, vilket innebär att de också sover där i väntan på larm. I logementen beskriver de att luften står stilla.
– Vissa vaknar upp nattetid och känner att det inte är någon luft i rummet, andra vaknar på morgonen med förkylningssymtom. 
– Det är noll syre, de som har jobbat nu i morse är tung i huvudet och täppt i näsan. Vi har klagat men ingenting händer, säger en annan ur personalen.

Enligt ansvariga på Regionfastigheter har ett arbete påbörjats. Men eftersom att strömmen behöver stängas av under underhållet måste man planera med andra verksamheter, därför vet man ännu inte när det kan vara åtgärdat.
– Det pågår planering för fullt. Jobbet i sig är kanske inte jättestort men vi måste bryta strömmen och det är ganska omfattande, säger Robert Byström, driftchef på Gällivare Sjukhus.

Avbrottsfri kraft säkerställer att larm och annat som är vitalt för verksamheten inte påverkas.

Karta: Gällivare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!