Hemma hos Sveriges bästa arbetsplats

År efter år rankas IT-konsultföretaget Cygni som Sveriges och Europas bästa arbetsgivare. Hemligheten är egentligen ganska enkel – istället för att tänka pengar först ser de till att konsulterna har det så bra som möjligt. Då kommer också resultaten.

Köksbordet hemma hos IT-konsulterna Cygni Norrsken i Luleå är så stort att det inte är några problem för flera att sitta där och jobba om det skulle behövas. Hela miljön är byggt mer utifrån det sociala än att vara ett traditionellt kontor.

Köksbordet hemma hos IT-konsulterna Cygni Norrsken i Luleå är så stort att det inte är några problem för flera att sitta där och jobba om det skulle behövas. Hela miljön är byggt mer utifrån det sociala än att vara ett traditionellt kontor.

Foto: Elin Parmhed

Annons från Cygni2019-12-19 13:18

Redan när Cygni startades 2006 var visionen att vara den bästa arbetsgivaren för skickliga och ambitiösa systemutvecklare. Visionen har burit frukt. Genom att vara medarbetarfokuserade har de ekonomiska resultaten kommit.

När A great place to work årligen genomför medarbetarundersökningar hamnar Cygni i topp år efter år. De har rankats som Sveriges bästa arbetsplats sex år i rad och som Europas bästa arbetsplats fem år.

– För att bli Sveriges och Europas bästa arbetsplats så måste vi tillfredsställa de behov som våra anställda har. Det gör vi bland annat genom att lyssna på dem, involvera och inkludera dem, säger Andreas Johansson som är vd för Cygni Norrsken, företagets Luleåetablering som inleddes hösten 2018.

Cygnis Luleåbolag är än så länge ganska litet, men även om de vill växa så finns det inget krav på att det ska gå fort. Det handlar återigen om att det inte är tillväxten och de ekonomiska resultaten som styr, utan människorna.

– Gör vi det rätt så kommer det att gå bra. Trivs konsulterna så stannar de kvar istället för att byta jobb. Istället för att lägga pengar på att ersättningsrekrytera personal så lägger vi pengarna på att få dem vi har att trivas genom våra utbildningar, intressanta uppdrag, resor, sociala träffar med mera, säger Andreas Johansson.

Stannar konsulterna länge så hinner de dessutom bli ännu duktigare och den som trivs lär sig nya saker snabbare, menar Andreas Johansson som själv jobbat som konsult i branschen i många år.

Andreas lärde känna Cygni för flera år sedan när han var bordsgranne med nuvarande vice vd:n Tommy Wassgren, då konsult. När Cygni för femte gången i ordningen vann A great place to work så kände Andreas ”nu får det räcka, nu får de flytta till Luleå”. Han plockade upp telefonen och det slutade med att han själv blev vd och chef för kontoret.

Eller ja, kontor och kontor. Lokalen ovanför Strand galleria på Storgatan i Luleå är mer som ett hem, eller en lyxigare fritidsgård där konsulterna kan samlas för utbildning och sociala träffar.

En av konsulterna på Cygni Norrsken är Jonna Hjort, en hemvändande Bodensare som hittade rätt jobb efter många års sökande.

– Eftersom jag trivdes på mitt jobb i Stockholm så var det ingen brådska att flytta tillbaka hit. Men när jag såg att Cygni skulle öppna kontor i Luleå så sökte jag direkt, säger Jonna Hjort, som tidigare jobbat nära konsulter från Cygni i huvudstaden och visste hur de hade det.

Hur ska en bra arbetsgivare vara?

– Jobbet är så mycket mer än lönen, det är andra förmåner runt omkring och hur företaget ser på den anställda. Just att det är mycket fokus på att man ska få bestämma mycket själv över vilka uppdrag man vill ha, och kompetensutvecklingen, avgjorde också mycket eftersom jag vill känna att jag utvecklas och får tid att lära mig nya saker, säger Jonna.

Vad är bra med Cygni?

– Det känns verkligen som att jag som anställd får vara med och påverka hur min arbetssituation ser ut, vilka uppdrag jag är på och att huvudfokus är att jag ska trivas, må bra och tycka att det jag gör är kul. Det handlar inte om att jaga så mycket pengar som möjligt. Cygni har på något sätt fattat att om medarbetarna mår bra så kommer pengarna naturligt.

Cygni har konsultträffar var tredje vecka, då de träffas och kör en teknisk workshop eller gör någon aktivitet. De har bland annat lyssnat till en Terraform-föreläsning, haft en Angular-workshop och lärt sig mer om MOB-programmering, men även bowlat, klättrat, varit på öl- och whiskeyprovningar, gått matlagningskurs, haft spelkväll och löptränat. Alla idéer kommer från konsulterna själva.

Och en gång på våren åker alla på Cygni i Sverige på en konferens tillsammans. Förra gången körde de matchrace i Alicante och nästa gång blir det skidor i Alperna. På hösten träffas alla i Stockholm för en teknikkonferens.

Rekryteringsprocessen är en viktig del för att allt det här ska fungera. För Andreas Johansson i Luleå handlar det om att bygga ett lag.

– Vi anställer systemutvecklare som vi tycker är duktiga, som vi tror på, som passar i teamet och som vill bidra till Cygni. Man behöver inte vara bäst, det räcker med att man har viljan och ambitionen att bli riktigt bra.

Han ser hellre att de är tio personer i tre år till än att de stressar med tillväxten.

– Styrelsen har inga krav på att vi ska växa, utan det är mer en följdeffekt av att vi ger möjligheten att jobba på Sveriges bästa arbetsplats. Sen är det ju klart att vi vill bli fler, för ju större vi är desto större blir våra möjligheter att göra affärer med större kunder och hitta bättre uppdrag.

Vad är viktigast för dig som chef?

– Mycket handlar om att lyssna på konsulterna, att tillgängliggöra och framför allt möjliggöra. Jag behöver aldrig säga till någon vad de ska göra, utan det är mer en fråga om vad de vill göra, säger Andreas.

Annons

Detta är en annons från Cygni, den är inte skriven av journalisterna på NSD:s och Kurirens redaktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om