Alumn kommer från latin och betyder elev. Varje år utser Luleå tekniska universitet (LTU) en, två eller tre tidigare studenter som Årets alumn. I år blev det två, nämligen Maria Ågren och Olov Renberg. På tisdagskvällen fick de ta emot sina utmärkelser av LTU:s rektor Johan Sterte.

Maria Ågren, född i Gällivare och uppvuxen i Härnösand, studerade vid LTU åren 1982-1987. I dag är hon bosatt i Norrköping och generaldirektör för Transportstyrelsen. Tidigare har hon bland annat varit generaldirektör för SMHI och Naturvårdsverket. Sedan sex år tillbaka sitter hon också med i universitetets styrelse.

– Det känns givetvis jättekul att bli uppmärksammad av universitetet på det här sättet, säger hon.

Hon berättar att hon under tiden i Luleå fick många vänner för livet, vänner som hon fortfarande har kontakt med. Dessutom träffade hon sin man i Luleå.

Olov Renberg, har även han rötter i Norrbotten, uppvuxen i Harads och Luleå. Han studerade vid LTU åren 2002-2005. I Luleå var han även med och grundade företaget BehavioSec, som jobbar med säkerhetslösningar för stora banker runt om i världen. I dag har de ett 30-tal anställda, varav hälften vid huvudkontoret i Luleå. Själv är han operativ, men stationerad i Stockholm.

– Givetvis känns det här jättespännande, säger han om utmärkelsen.

Han säger att nu känner trycket att ge någonting tillbaka till universitet.

– Men vi har haft många stora banker som kommit till Luleå på besök, så vi hjälper till att sätta LTU på kartan, säger Olov Renberg.