Det har varit en omtumlande vecka för Therese Brännmark efter beskedet att hon utsetts som en av tre pristagare till Svenska Akademiens svensklärarpris 2013. Till vardags arbetar hon som lärare på Komvux i svenska som andraspråk och SFI, svenska för invandrare.

– Det kom överraskande men det känns jätteroligt att någon har uppmärksammat mitt arbete och nominerat mig, säger hon.

Digital kompetens

Utöver sitt ordinarie jobb arbetar Therese Brännmark med ett utvecklingsprojekt i samverkan med kommunerna i östra Norrbotten samt länsstyrelsen. Syftet är att höja den digitala kompetensen hos SFI-personalen och utveckla en digitaliserad undervisning. Allt för att nå målet att få en större andel SFI-elever att slutföra sina studier för att sedan kunna söka sig ut på arbetsmarknaden. Therese Brännmark har alltid haft en dröm om att någon gång besöka bokmässan i Göteborg. Nu blir det verklighet. Den 28 september finns hon på plats för att ta emot sitt pris som förutom äran består av 50.000 kronor. En del av pengarna kommer att användas till att uppfylla ytterligare en dröm. Att få se en föreställning på Dramaten i Stockholm.

– Det har jag länge drömt om, så det ska jag först och främst unna mig, säger Therese Brännmark.

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen. Övriga pristagare utöver Theres Brännmark är Marie Trapp, Nyköping samt Björn Westerström, Malmö.