Oro för sparande

Läkarberedskapen kan försvinna nattetid i Arjeplog. Det ingår i ett sparförslag som primärvårdsledningen arbetar med.

Arjeplog2011-10-05 06:00

I de planer som primärvårdsledningen har ingår att det ska finnas läkarberedskap fram till klockan 21 måndag till fredag. På lördagar och söndagar ska beredskap finnas mellan klockan 12 och 18.

I dag finns läkarberedskap dygnet runt.

- Vi har ett sparbeting och därför ska vi utreda förutsättningarna för att minska beredskapen vid vårdcentralen i Arjeplog, säger Eva-Lena Holmqvist som är chef för primärvården i Norrbotten.

Samarbete
Hon säger att i arbetet ingår att utreda fördjupat samarbete med vårdcentralen i Arvidsjaur. De planerna förändringarna ska genomföras i april nästa år.

Gun Mikaelsson är verksamhetschef vid vårdcentralen. Hon säger att sparplanerna har rört upp känslorna ordentligt bland de boende.

- Många människor är oroliga för vad som kan hända sjuka om det inte finns läkare i beredskap. Jag förstår människors oro och just därför behövs en ordentlig utredning om konsekvenserna av en neddragning.

Vårdcentralen har inga fasta läkare utan det är fyra stafettläkare som delar på arbetet. Mikaelsson säger att de fyra läkarna turats om att arbeta under de senaste två åren. De arbetar i pass om två veckor och har då jour nattetid och den helg som ligger mitt emellan deras jobbveckor.

Systemfel
Gun Mikaelsson anser att planerna på nedskärning beror på ett systemfel - att vårdcentraler i större städer gynnas på bekostnad av vårdcentraler i glesbygd.

- Vårdvalet säger att alla vårdcentraler ska redovisa ett överskott. Det fungerar om vårdcentralen har många patienter. Men i glesbygd är det svårt för att inte säga omöjligt att nå dit. Vi har för få patienter helt enkelt. Att få ordning på ekonomin blir därför ett slags moment 22.

Konsekvensanalys
Mikaelsson säger att en konsekvensanalys måste granska flera saker, som de ekonomiska konsekvenserna av neddragning vid vårdcentralen i Arjeplog. Hon säger att en neddragning troligen medför en besparing i Arjeplog. Men det kan förbytas i ett minus när Arjeplogsbor kommer till vårdcentralen i Arvidsjaur i stället.

Verksamhetschefen Mikaelsson efterlyser också en utredning när det gäller ambulansorganisationen. Det handlar inte bara om antalet ambulanser utan också om bemanning.

Samtidigt talar hon om den situation som finns i grannlänet.

- I Västerbotten samarbetar vårdcentraler i glesbygd och det fungerar bra. Men för att nå dit krävs ett ordentligt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om