Nu ska bären plockas, skörden från landet dras upp och den som är vaken sent kan uppleva norrskenet som dansar i natten. Kuriren har tagit pulsen på vår mest färggranna årstid.
På myren vid skogsområdena utanför Arvidsjaur fylls hinkarna med lingon och en del blåbär. 84-åriga Ingegerd Stenlund från Luleå skopar upp och ner med sin bärplockare.
– Det smakar riktigt bra och sött med årets lingon just nu, säger Ingegerd Stenlund som tillsammans med Ingvar och Annika Eriksson har gett sig ut i bärskogen.
– Lingon är lätt att plocka och ger en extra god hemmagjord sylt att koka plus att det är så fantastiskt att vistas ute i naturen, säger Ingvar Eriksson, som även berättar för Kuriren att han bara har åtta arbetsdagar kvar till sin pension.
På flera ställen runtom i landet pågår nu den årliga älgjakten. Jägare som övernattar i sina kojor och husvagnar fick under den gångna helgen se ett färgsprakande norrsken som dansade natten till lördag med flera olika färgformationer vid Brunnmyrheden utanför Arvidsjaur. Normalt sett ser man norrsken från oktober till mars men ibland syns det även i september och april. Så länge det är klart väder.
Hösten är för många en mysig tid där man plockar bär, skördar och räfsar löv. I Bensbyn skördas det för fullt i trädgården hos Owe Vestman och Helena Andersson.
– Vi gör så mycket vi kan av egen "lokalproduktion" från gården berättar Owe Vestman som lyfter upp ett knippe morrötter från landet.
Det gör egen morotsjuice i en specialtillverkad juicepress för just morrötter från landet.
En varm sommar och lite regn, men inget som någon klagar över med tanke på den sköna värme som har varit men ibland kan det vara till viss nackdel konstaterar Owe Vestman som trots dåligt med regn ändå är nöjd med årets skörd.
– Vi gör allt från rabarberpajer till egenpressad äppelmust och morotsjuicer. Det är sån härlig sötma i morötterna just nu när det blivit så stora och fina, och nu ska det dras upp allihopa, säger Owe Vestman medan han lyfter fram ett glas nypressade morrötter.
– Vi har satsat extra mycket på att göra just egna hemmagjorda drycker av grönsakerna från landet. Äppelmusten är en favorit, berättar Helena Andersson.