Luttrade anställda behåller lugnet

Om försvarets verksamhet försvinner från Arvidsjaur berörs 89 officerare och nästan lika många anställda inom de olika stödfunktionerna. - Det blir svårt att motivera människor att satsa på sin framtid här i Arvidsjaur, säger bataljonens chef Mikael Nordmark.

SNÖFRITT. Håkan Eriksson, Torbjörn Strandberg och Ronny Enoksson tycker det är åt skogen att flytta en sådan väl fungerande bataljon söderut där det knappt finns någon snö.

SNÖFRITT. Håkan Eriksson, Torbjörn Strandberg och Ronny Enoksson tycker det är åt skogen att flytta en sådan väl fungerande bataljon söderut där det knappt finns någon snö.

Foto: Linda Kask

ARVIDSJAUR2008-05-15 06:00
Fyra år efter det förra försvarsbeslutet står jägarbataljonen i Arvidsjaur åter inför hotet om flytt eller rent av nedläggning. Förutom bataljonen är även annan försvarsverksamhet förlagd till Arvidsjaur, som logistik och telefonväxel. Vad som blir kvar av det om jägarbataljonen försvinner går inte att sia om i dag, konstaterar Mikael Nordmark. På onsdagseftermiddagen var han försiktig i sina kommentarer kring uppgiften om att bataljonen ska flyttas, eller läggas ned.Subarktiskt klimat
- Vi har våra argument för att vara kvar. Vi är den enda av riksdag och regering beslutade jägarbataljonen i landet. Det bästa är att fortsätta utveckla den nuvarande jägarbataljonen på den plats där den finns i stället för att flytta den. Det handlar inte bara om sängplatser, det handlar om infrastrukturen också.Mikael Nordmark påpekar också att jägarsoldaterna har en särskilt viktig kompetens.- Vi har stor kompetens när det gäller att verka i subarktiskt klimat, med snö, kyla, mygg och ljus dygnet runt. Den kompetensen får man inte genom att åka upp hit två veckor om året och öva. Inte oroliga
2004 placerades en av försvarets centrala telefonväxlar i Arvidsjaur. Carina Bergström är en av totalt nio anställda. Hon är inte särskilt orolig inför framtiden.- Alla reagerar olika. Jag har jobbat 20 år inom försvaret och har varit med om flera omorganisationer. Tommy Grundström är anställd inom det som kallas för Markverkstad norr. Även han tar de senaste uppgifterna med ro och tror att jägarbataljonen blir kvar om bara alla fakta läggs fram för beslutsfattarna. - Det är fjärde gången vi ska bli nedlagda. Men i dagsläget känner jag mig trygg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om