Askgravlunden byggdes utan tillstånd

Länsstyrelsen avslog pastoratets försenade ansökan på kapellet på en askgravlund som redan hade byggts. Nu överklagar kyrkorådet beslutet.

Askgravplatsen på kyrkogården är uppförd utan tillstånd från Länsstyrelsen. Nu kan den behöva rivas

Askgravplatsen på kyrkogården är uppförd utan tillstånd från Länsstyrelsen. Nu kan den behöva rivas

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-11-01 16:58

En ny askgravlund med ett öppet kapell står färdigt på kyrkogården. Problemet är att Kiruna pastorat glömde att skicka in en ansökan till Länsstyrelsen. 

– Det är som det är. Vi har missat att söka tillstånd och nu står vi där. Vi hann inte med och trodde att det kanske inte trodde att det behövdes. Det är ingen avancerad och stor byggnad om vi måste riva och göra om så kostnaden blir inte så stor men svårt att veta hur mycket. Lunden kommer att använda även i framtiden, säger fastighetsskötaren Tommy Stridman. 

Ansökan skickades in i augusti när bygget var klart. I mitten av oktober avslog Länsstyrelsen ansökan. Problemet var dock att den redan var byggd och att 18 urnor hade begravts på askgravplatsen, vilket är som en minneslund med skillnaden att det finns plaketter med namn på de personer som är begravda.

Roland Rova, fastighetschef vid Kiruna pastorat, säger att Länsstyrelsen och pastoratet inte är överens om tolkningen av kulturminneslagen.

– De menar att det är en byggnad som har uppförts. Vi anser att det är en skulpturell utsmyckning och har försökt gå så värdigt tillväga som möjligt. Flera hundra år gamla träd är kvar, den är tillgänglighetsanpassad och beslysning för att öka säkerheten, säger Rova.  

Under onsdagen beslutade kyrkorådet att Länsstyrelsens beslut ska överklagas till förvaltningsrätten. 

– Det är inget bygglov vi har sökt och jag ser inte ens i stjärnkikaren att vi måste riva det men vi vet inte vad som händer. I nya centrum är det en blanding av nya och gamla byggnader. Kyrkogården är inget museum, säger Roland Rova. 

I Länsstyrelsens beslut står bland annat att ceremoniplatse bedöms få en negativ inverkan på begravningsplatsens kulturhistoriska värden och att hamna i direkt närhet till Kiruna kyrka när den flyttar. Att det 

Jeanette Aro, antikvarie på Länsstyrelsen, säger att de inte tycker att kapellet håller tillräcklligt hög kvalitet. 

– Det är synd eftersom det blir besvärligt när de har kommit så här långt att urnor har lagts ner, säger Aro.  

Det är inte första gången liknande händelser har skett enligt Aro. I vissa fall kan Länsstyrelsen lämna ett tillstånd i efterhand. Så är dock inte fallet nu menar Aro.  

– Församlingen kan överklaga. Kvarstår beslutet kommer vi att förelägga dem att riva kapellet och de får komma med ett förslag vi kan acceptera, säger Jeanette Aro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!