På lördag är det dags för uruppförande av åtta nyskrivna jazzstycken, skräddarsydda för storbandet och dess solister.

Redan sex år gammal komponerade hon sitt första musikstycke som uppfördes på en kusins bröllop och varje morsdag fick Outi Tarkiainens mamma också en nykomponerad låt i present. Och ganska snart efter att hon börjat spela i ett storband i hemstaden Rovaniemi som 13-åring började hon också skriva musik för den orkestern.

– Musik har alltid kommit till mig naturligt, säger den finska kompositören Outi Tarkiainen, på plats i Luleå.

Det är fjärde gången hon i egenskap av huskompositör, eller för den som önskar den engelska titeln Composer in Residence, träffar och arbetar tillsammans med Norrbottens Big Band detta år. Ett arbete som hon beskriver som ett drömscenario.

– Jag har aldrig tidigare jobbat som huskompositör, däremot som kompositör för festivaler och inser att detta är en ynnest. Att jag som tonsättare kan pröva och ge förslag. Det har gett mig mod, säger hon.

Det är inte första gången hon arbetar tillsammans med Norrbotten Big Band utan var väl förtrogen med bandets kapacitet musikaliskt och olika individers begåvningar. Hon började därför sitt arbete som huskompositör med att skriva upp namnen på bandets medlemmar för att hitta rätt musikaliskt men också utveckla musikerna – ett samarbete som tagit form i åtta nyskrivna jazzstycken som framförs på lördag vid konserten hon döpt till "Unpainted Portraits" (omålade porträtt).

– Musikstyckena kan ses som en hyllning till författare, poeter och kompositörer som betytt mycket och inspirerat mig, säger hon.

Hon nämner författaren Virginia Woolf, den finska dramatikern Minna Canth och den samiska samtida diktaren Rauni Magga Lukkari från Tromsö, men också älskade jazzkompositörer som Gil Evans och Charles Mingus. Dessutom ger hon framtida kvinnliga bilförare i Saudiarabien ett eget stycke.

– Musik passar bra för tidsresor, ler hon.

Hur sammanfattar du året som huskompositör?

– Skojigt. Jag tänker att vi utmanat varandra – jag och storbandet. Vissa stycken är svåra även om jag generellt komponerar melodisk musik av lyrisk karaktär med mycket utrymme. Jag skulle också beskriva min musik som klar och tydlig, säger hon.

Nästa år kommer hon dock inte att komponera för storband utan istället väntar klassiska stycken på att tonsättas av Outi Tarkiainen för olika orkestrar i Finland och andra ställen i Europa.

– För mig finns inget motsatsförhållande mellan jazz och klassisk musik. Jag är utbildad kompositör i båda genrerna. Musiken kommer trots allt från samma ursprung. Och det jag värdesätter mest är musikaliska samarbeten. Jag menar, allt är musik, säger Outi Tarkiainen.

Fotnot: De åtta jazzstyckena som Outi Tarkiainen komponerat för Norrbotten Big Band kommer också att ges ut på en skiva.