Kvällens möte i Börshuset i Stockholm väntas innehålla en omröstning om förtroendet för henne.

Krisen inom Svenska Akademien överskuggade utdelningen av ett av kulturinstitutionens tyngsta priser – Nordiska priset – på onsdagskvällen. Pressuppbådet var stort men få av ledamöterna ville svara på frågor. Ett undantag var Per Wästberg, som uppgav för SVT att Akademiens ordinarie veckosammanträde i kväll kan komma att innehålla en förtroendeomröstning om den ständiga sekreteraren Sara Danius.

Tidigare var det sagt att de åtta ledamöter som tidigare i vår röstat emot uteslutning av en annan ledamot, skulle ha haft ett möte redan under onsdagen. Där skulle bland annat förtroendet för Danius ha diskuterats – men mötet ställdes in och ledamoten Sture Alléns förklaring var att det som skulle behandlas redan är klart.

Artikelbild

| Akademiledamoten Horace Engdahl ville inte svara på frågor på onsdagskvällen.

Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning i början av veckan, då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Danius och de tre ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark som lämnade sina stolar i förra veckan.

I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att de tre ledamöterna, som röstade för en uteslutning av ledamoten med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".