BA-varning: "Ni måste vara snabbfotade"

Inge Andersson (BA) manade till tempoökning för att snabbt få fram en detaljplan för megaindustriområdet i Svartbyn. Kommunalrådet Claes Nordmark (S) bedyrade att arbetet är prioriterat.

Det här är ett utdrag ur Bodens kommuns översiktsplan 2025. Det gröna området är verksamhetsområdet för elintensiv industri i Norra Svartbyn som kommunen vill skapa. Området som är markerat med gult är aktuellt detaljplaneområde, som fullmäktige nu godkänt.

Det här är ett utdrag ur Bodens kommuns översiktsplan 2025. Det gröna området är verksamhetsområdet för elintensiv industri i Norra Svartbyn som kommunen vill skapa. Området som är markerat med gult är aktuellt detaljplaneområde, som fullmäktige nu godkänt.

Foto: BODENS KOMMUN

Bodens kommun2019-10-22 11:00

När fullmäktige skulle godkänna förslaget till en ny detaljplan för en del av Svartbyn som tillåter elintensiv- och storskalig industriverksamhet manade Inge Andersson (BA) till tempoökning. 

– Det har tagit två och ett halvt år att upprätta den här detaljplanen. Det här är 33 hektar av ett område som totalt är bortåt 500 hektar, sa Andersson.

Han konstaterar att det hittills inte finns något uppdrag till samhällsbyggnadskontoret att ta fram en detaljplan för hela området. 

– Jag hoppas att uppdraget ges så snabbt som möjligt. Det planeras också nu för en ny kraftledning från Svartbyn till Luleå där man ska utvinna vätgas. Det går mycket elenergi att framställa vätgas. Om inte ni nu är snabbfotade är risken uppenbar att den guldgruva vi för tre-fyra år sedan såg som vår inte längre är bara vår, sa Inge Andersson.

Claes Nordmark garanterade att arbetet är högt prioriterat och pågår i högt tempo. Han hoppas att de ska kunna anta ett förslag till en ny detaljplanen för hela megaindustriområdet före nästa sommar. 

Hendrik Andersson (L) biföll förslaget till den nu aktuella planen med undantag för jordbruksmarken på området. 

– Jag måste säga att det har varit många som talat i fantasitermer om det här området. Det började med batterifabriken. Då finns det andra alternativ som är bättre än Svartbyn. 

Svenska Northvolt ska ha säkrat finanserna för att kunna uppföra den jättestora batterifabrik som i dagsläget planeras i Skellefteå.

 – På företagsgalan i februari hade vi en egyptier här, som det lät lovade guld och gröna skogar. Det lät som allt var klappat och klart, sedan var det uppenbart inte så, fortsatte Hendrik Andersson. 

Det var Khaled Sedrak, ägare av NxtV, som på galan tillkännagav att de vill bygga den största knytpunkten för digitala motorvägar i norra Europa i Boden.

Enligt Hendrik Andersson har kommunen inte hört av honom sedan dess. 

– Det som är troligast att vi får på det här området är energiintensiv industri i form av bitcoin mining och andra kryptovalutor. Det kanske inte alltid är det roligaste att satsa på. Det bidrar inte jättemycket till miljön. 

Claes Nordmark var inte förtjust i det han uppfattade som Hendrik Anderssons lite nedsättande ton när han talade om Khaled Sedrak.

– Det är ett nederländskt företag som vill köpa marken och där pågår det just nu förhandlingar. Det är ett attraktivt område och står inte och faller med det nederländska företaget. Köper inte de det köper någon annan det.

Andersson hävdade att han har gjort efterforskningar om den här personen och sa den mannen har gjort samma sak på olika håll med blandade resultat. 

Majoriteten antog detaljplanen för Svartbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!