Under måndagens kommunfullmäktige tog man budgeten för 2019. En del kommuner väljer att inte anta någon ny budget innan valet, men i Haparanda beslutar man en budget och om det blir maktskifte får man i så fall fälla budgeten då.

Att majoritetens budget klubbades igenom var väl knappast någon skräll. Men att kommunalrådet Peter Waara (S) nu står och pratar om en framtid utan Barents Center var något nytt. Ett ingånget avtal ska följas, naturligtvis. Men i budgeten har man nu förberett sig för ett liv utan projektet som aldrig har varit närmare att läggas ner.

– Vi dissar inte projektet. Vi säger: Leverera, så är vi också med i matchen, säger Waara.

Waara har länge varit försiktig med att dödförklara projektet. Och riktigt så långt går han inte nu heller. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nu planerat annorlunda än tidigare.

– Barents Center utgår i vårt budgettänkande. Men om vi tar bort Barents Center tillkommer det kostnad på andra ställen. Blir inte Barents Center av så kommer vi att göra något annat av vår skolstruktur, säger Peter Waara som syftar på att kommunen nu sitter med tre högstadieskolor och stora utmaningar med lokalfrågor.

Sven Tornberg (C) är en som var nöjd när man nu har börjat prata om ett alternativ till Barents Center.

– Det är bra att det görs. Men det har jag pratat om för fyra år sedan. En plan B skulle redan ha varit på plats, säger Tornberg.

Som Norrbottens Media tidigare har skrivit investerar man en miljon i att utreda simhallen och man satsar extra pengar på bland annat fastighetsunderhåll.