Our stories är i grunden ett EU-finansierat samarbetsprojekt som handlar om att stärka turistnäringen på Nordkalotten.

- Målet är besöksnäringen, men processen har varit konstnärlig, säger norska Inger Birkeland, som initierade projektet för fyra år sedan.

Till skillnad från andra Interregprojekt (samarbete över nationsgränserna), som mestadels involverat större institutioner, är de fem samarbetsparterna här i huvudsak småskaliga kulturproducenter: förutom Lapland University of Applied Science är Studio E-city (musik med Visa Nordica), Ihana! (berättarkonst), JORD (musik) och Sverigefinska folkhögskolan involverade.

Artikelbild

| Dagens huvudpersoner: Två nya skivor med Jord och Visa Nordica.

I går presenterades två fysiska och ett digitalt resultat av vad projektet uppnått efter två år. Inger Birkelands ursprungliga vilja att bygga på historien om sin egen bakgrund, med samiska respektive kvänska rötter på mors- och farssidan, ligger till grund för den veckolånga roadtrip som gjordes i februari i fjol. Det handlar om att synliggöra gemensamma erfarenheter i de områden som Norrskensvägen korsar.

- Under en vecka åkte vi från finska Torneå till norska Storslett och samlade in berättelser, säger Erling Fredriksson, en av medlemmarna i musikgruppen Jord.

- Totalt samlade vi in 100 historier, varav 70 är publicerade på hemsidan, fyller Inger Birkeland i.

På hemsidan går det att ta del av dessa berättelser och de konstnärliga gestaltningar som de gett upphov till i form av intervjuer, filmer, bilder, texter - och musik.

Artikelbild

| Projektets "mamma" Inger Birkelund, som i december 2014 tog det första initiativet.

På de två färska cd-skivorna med Jord och Visa Nordica finns klingande exempel på hur de insamlade historierna har förvaltats. För Visa Nordica, Elina Söderström och Esa Rautiainen, är berättandet centralt.

- I låten Vajaa Rakkaus skildras en fransk vetenskapsmans besök i Torneå 1736-37 och hur han blev förälskad i en borgardotter, berättar Elina.

Medan Visa Nordica tar hand om historien bakåt befinner sig Jord i samtiden, som i Johanna Lindgrens låt Här är mitt hem, om syriske Muhammad habo Issas ankomst till Pajala i decembermörkret 2014.

En av tankarna med Our stories är att ge turistnäringen verktyg, att ge besökarna en doft av Norrskensvägen och fylla den med innehåll. Hemsidan kommer att leva vidare efter projektet och man kan till exempel resa mellan de berättelser som finns markerade på kartan.

- Projektets visuella profil har skapats av Anna Koivukangas, en före detta student vid Lapplands universitet, säger Saila Puukko, universitetets projektrepresentant. Hon fortsätter:

- Vi vill inspirera aktörerna i regionen att använda projektets material i sin egen marknadsföring.

Den 18 oktober arrangeras multiföreställningen Feel the Northern lights route i Haparanda med livemusik, film och seminarier.