Besked om ny järnvägsstation två år bort

En järnvägsplan ska ta form för att se var den nya järnvägsstationen ska stå och hur järnvägen ska dras. Tidsplanen är dock lång.

Nu har Trafikverket påbörjat arbetet med en järnvägsplan. Besked om var en ny station kan placeras ligger två år bort.

Nu har Trafikverket påbörjat arbetet med en järnvägsplan. Besked om var en ny station kan placeras ligger två år bort.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna kommun2019-12-03 17:45

Trafikverket konstaterar att det behövs en nu järnvägsstation i Kiruna för både person- och godstrafik. Nu har arbetet med en järnvägsplan startat. 

I planen ska det klargöras var den nya stationen ska placeras. Och en utredning av den befintliga järnvägsstationen ska göras för att se hur länge den kan användas.

Flera placeringsmöjligheter är aktuella enligt Eriksson. Antingen att behålla stationen i befintligt läge, att placera stationen vid nya centrum eller i anslutning till flygplatsen och alternativet om en placering strax norr eller söder om Kiruna. 

Att de kommunala planerna kan krocka med Trafikverkets är något som Helena Eriksson hoppas ska kunna lösas med god samverkan. I de fall det blir en intressekonflikt finns möjligheten till överprövning säger hon.

– Våra ambitioner är att samverka och söka bästa sammanvägda lösningen tillsammans med kommunen. Jag förstår att det kan vara svårt att synka allt tidsmässigt. Det är en unik situation för alla parter att jobba med samhällsomvandlingen, 

Enligt Trafikverket är det viktigt att den nuvarande station och järnvägsanläggning är i funktion fram till dess att den nya tas i bruk.

– Därför gör vi också en utredning av den tillfälliga järnvägsstationen, menar Eriksson.

Innan det beslutas om den nya planen ska samråd med allmänheten göras under 2020 enligt Helena Eriksson. Trafikverket räknar med att det tar cirka två år innan beslutet om placeringen avgörs. 

LKAB står bakom finansieringen men vad planen kostar är oklart. 

– Det kan jag inte svara på i dagsläget, det får kommande upphandling utvisa. Marknadsläget är svårbedömt, säger Helena Eriksson, direktör på Trafikverket i region nord. 

Enligt bolagets presschef Anders Lindberg bekostas den tekniska utredningen om den tillfälliga järnvägsstationens tekniska livslängd samt utredningen om den nya järnvägsstationens placering. 

– Innan den utredningen är klar finns ju inget beslut om var stationen ska placeras, och om det ska byggas mer järnväg, säger Lindberg.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) säger att det är mycket olyckligt att frågan har dragit ut så mycket på tiden.

– Det hämmar utvecklingen av centrum, för Swedavia som vill bygga ut, detaljplanen av sjukhuset och det kan dyka upp fler saker med personer som vill investera eller annat i området. Till vi vet med säkerhet kan vi inte göra någonting, säger Selberg.  

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) säger att det är mycket olyckligt att frågan har dragit ut så mycket på tiden och menar att utvecklingen i nya centrum hämmas.
Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) säger att det är mycket olyckligt att frågan har dragit ut så mycket på tiden och menar att utvecklingen i nya centrum hämmas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!