Just nu är Sametinget ute hos samebyarna som har ansökt om stöd och gräver i snön för att undersöka läget. I områdena kring Kiruna, Pajala och Jokkmokk så ligger det is på marken under snön.

– Renen kommer inte åt laven. Många har pratat om att det är så mycket snö, jo det finns snö, men inte så farligt, mellan 60 och 80 centimeter, men det är is mot mark som göra att renen inte kommer åt renlaven. Så det ser inte bra ut, säger Kristina Hotti, näringshandläggare på Sametinget.

Redan under december ansökte 14 samebyar om stöd. Något som är ovanligt enligt Kristina Hotti.

– Så många har vi aldrig haft i december, kanske någon enstaka, fyra, fem stycken, men så många som 14 i december var något nytt.

Sametinget kan som mest betala ut 50 procent av kostnaden som samebyarna betalar för att stödutfodra renarna. Förra vintern betalade Sametinget ut strax över sju miljoner kronor. Den andra halvan har samebyarna fått stå för själva, plus moms. För att en sameby ska få ersättning krävs att betet är fast under is.

Katastrofskadeskyddet ska ses över av Sametinget inför nästa vinter. Då kanske det kommer vara möjligt att få ersättning även för annat som kan påverka betet.

Kristina Hotti har arbetat på Sametinget i elva år. Hon ser tydligt hur klimatet har förändrats.

– Det är bara en vinter som har varit fri från katastrof, då behövde vi inte åka ut och gräva, säger hon.