Experten: Rektorer tar föräldrarnas parti

Många elever får aldrig veta vad som krävs för att få betyg. Det menar betygsexperten Per Måhl – som också bedrövas över rektorer som inte står bakom sina lärare.

Maria Listerman Nilsson, Ingela Landin Larsson, Malin Nyberg, Ann-Sofie Bergbäck

Maria Listerman Nilsson, Ingela Landin Larsson, Malin Nyberg, Ann-Sofie Bergbäck

Foto: Herman Öberg

BETYG2016-11-12 05:00

Per Måhl är sakkunnig på betygssättning och bedömning. Under 2010-2011 var han utredare på Skolinspektionen med kvalitetsgranskningar och betygssättning. Nu åker han runt i Sverige och föreläser. Förra veckan var han i Övertorneå och pratade betygssättning med skolfolk från hela östra Norrbotten.

Ett tydligt budskap Måhl hade var: Se till att eleverna vet vad som väntas av dem.

– Det mesta pekar på att eleverna inte får tydliga direktiv. Lärarna tror nog att de är tydliga, men så är det inte alltid.

Antingen tar man inte alls upp vad som krävs. Eller sa så kan det vara så enkelt som att språket är för avancerat.

– Man får höra att lärare citerar det som står i kursplanen. Men det är för svåra formuleringar som inte är anpassade för att eleverna ska ta in det. Kommunikationen är viktig, men är generellt ett problem. Det i sin tur leder till att en del elever misslyckas av helt fel anledning.

Ett annat problem han ser med betygen i skolan är att det helt enkelt fuskas. SVT:s Uppdrag granskning, där Måhl medverkade, hade ett uppmärksammat program där man visade hur rektorer gick in och ändrade elevernas betyg.

Det finns för många rektorer som inte står upp för sina lärare, menar Per Måhl.

– Lärare får inte alltid det stöd de har rätt till. I exakt vilken utsträckning kan jag inte säga, men att det sker vet jag. Rektorer ställer sig ofta på föräldrarnas sida i stället.

I Övertorneå var både skolledning och lärare från flera kommuner delaktiga för att påminnas om vilken viktig roll man har i denna myndighetsutövning.

– Det har varit väldigt nyttigt. Det är bra att få förtydligande i hur man ska tänka och på något sätt får man bekräftelse på att man tänker rätt i de här frågorna, säger Malin Nyberg som är lärare på Strandskolan i Överkalix.

– Ja, och det är bra det han pratar om – att man ska vara tydlig med betygskraven. Vad ska vi jobba med och varför? Det var inte så länge sedan jag själv gjorde min speciallärarutbildning och då tog det ett bra tag för mig själv att inse vad som egentligen väntas av mig. Hur ska jag examineras?

– Eleverna ska få veta vad som krävs av dem. Det här med elevkommunikation är ingen frihet som lärare kan använda som de vill. Eleverna måste få veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om