Affären kan granskas av EU-kommission

Affären mellan Kiruna kommun och Björklidens Fjällby kan vara ett fall för Europeiska kommissionen.
Kommissionen granskar just nu ett liknande ärende där en fastighet i Åre sålts till underpris.

BJÖRKLIDEN2007-05-23 06:00
Lagen om offentlig upphandling gäller när en kommun ska göra en upphandling. Däremot finns ingen motsvarande lagstiftning med öppen konkurrensutsättning när kommunala försäljningar ska genomföras.
Kiruna kommun gjorde alltså inget formellt fel när fastigheten med de tre husen i Björkliden såldes utan anbud.
- Men indirekt kan man ändå säga att man är skyldig att göra så om fastigheten säljs till underpris, säger Mathias Sylwan, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting.
Hos Europeiska kommissionen ligger ett ärende som gäller en affär i Åre. Uppgörelsen har vissa likheter med den i Björkliden.

Ett fall i Åre
I Åre sålde kommunen en fastighet till Coop för två miljoner kronor, trots att Lidl kort före hade erbjudit Åre kommun 6,6 miljoner kronor.
Kommissionen har beslutat att inleda ett granskningsförfarande av den affären. Man anser att det troligen förekommit ett statligt stöd motsvarande mellanskillnaden på 4,6 miljoner kronor.
Med termen "statligt stöd", eller som formella termen lyder, "statsstöd", innefattas även kommuner och landsting.
Regelverket som skulle kunna tillämpas vid försäljning av fastigheter till underpris är alltså det som handlar om statsstöd. Den som köpt fastigheten till underpris riskerar att drabbas av återkrav.
- Köparen kan bli skyldig att betala skillnaden mellan priset som gällde vid affären och marknadsvärdet, förklarar Mathias Sylwan.

Inte gynna enskild
Kommunallagen säger dessutom att man inte får gynna enskild part.
- Den skulle möjligen också kunna bli aktuell.
Två sätt finns för en säljare att undvika problem vid sådana här affärer.
Enklast är enligt Sveriges Kommuner och Landstings anvisningar ett öppet, vederbörligen offentliggjort och villkorslöst anbudsförfarande. Bästa eller enda anbudet antas.
Oberoende expertvärdering. En eller flera värderare genomförs för att fastställa marknadsvärdet.
Anmälningsplikt. Medlemsstaten kan anmäla ärendet till Europeiska kommissionen för bedömning om statlig stöd förekommer.

Statsstöd mindre känt
Mathias Sylwan:
- Problemet är att regelverket med statsstöd inte är så känt. Risken att drabbas av sanktioner är minimal. Det har också att göra med att sanktionsförfarandet är speciellt. Kommissionen finns i Bryssel, ganska långt från Sverige. Bara det gör att alla ärenden inte kommer till kommissionens bord.
- Den har dessutom hela EU som arbetsfält och har begränsade resurser. Därför blir det få statsstödsärenden, vilket gör att regelverket med statsstöd kanske tas med en klackspark. Om du talar med privata näringslivet så går inte de och funderar på statsstödsreglerna, fast de borde göra det. Det är ju de som kan drabbas.
I framtiden är det möjligt att fler statsstödsärenden kommer upp, spår Mathias Sylwan.
- Då kanske en privat köpare vägrar genomföra affären om det inte gjorts en korrekt konkurrensutsättning. Men där är vi inte i dag.
Kommunallagen säger så här om gynnande av enskild i kommunala affärer i kap 2 paragraf 8:
Kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget.
Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas bara om det finns synnerliga skäl för det.
Läs också
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1533341&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Hus såldes till vrakpris</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1533338&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Kommunen sålde husen med förlust</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om