Blev kär i Jokkmokk - och valde att stanna

En snabb nöjesresa genom Jokkmokk var allt som krävdes för att förälska sig i orten. Nu driver det holländska paret en camping.

Patricia Swierstra (i mitten) driver Skabram camping utanför Jokkmokk. Här tillsammans med hjälpredorna  Belén González och Melissa Jedzig.

Patricia Swierstra (i mitten) driver Skabram camping utanför Jokkmokk. Här tillsammans med hjälpredorna Belén González och Melissa Jedzig.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-10-11 10:10

Patricia Swierstra och partnern Frederik lämnade Nederländerna 2016 för en road-trip genom Sverige och Norge för nöjes skull. Icke anandes att det skulle förändra deras liv drastiskt.

– Jag var revisor hemma och Frederik var lastbilschaufför. När vi stannade i Jokkmokk blev vi helt förälskade i naturen och hur trevliga alla människor var. Vi bestämde oss för att vi måste komma tillbaka, berättar Patricia.

Stjärnorna linjerade sig knappt två år senare när de fick erbjudandet att hyra Skabram camping, strax utanför Jokkmokk. Och sedan 2018 har de nu varit campingägare och älskar hur livet på kort tid har förändrats.

– Vi har jobbat varje dag sedan vi tog över campingen men det känns inte som att jobba. Det är så kul att träffa alla människor och ta hand om alla djuren, det är bara städningen som känns jobbigt, säger hon.

– Vi hoppas kunna köpa ut campingen i framtiden.

Deras affärsmodell är att vara liten och personlig, de vill inte växa. I dagsläget har de 20 campingplatser, en handfull stugor och en drös med djur.

Det är lappgetter, höns, får, katter, hundar och det senaste tillskottet alpackor, som de försöker träna för att kunna erbjuda vandringar med.

– På internet stod det att de inte skulle spotta så mycket, men det har visat sig vara en lögn, säger hon och skrattar.

Som hjälp på campingen har de tyska Melissa Jedzig och argentinska Belén González, och båda två vill också blir kvar i landet.

Melissa Jedzig kommer från Tyskland och hjälper till på campingen. Hon har god hand med de svenska lappgetterna.
Melissa Jedzig kommer från Tyskland och hjälper till på campingen. Hon har god hand med de svenska lappgetterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!