Utanför Saga biografen pågick den lokala valrörelsen.

Tanken var att filmvisningen skulle avslutas med ett samtal mellan Cecilia Björk och Susann Jonsson, som precis avslutat sitt jobb på Filmpool Nord, inför publiken. Men det kom ingen. Arrangemanget konkurrerade med solen och andra evenemang.Bodensarna får dock en ny chans för Svt kommer att visa filmen inför sommarens Almedalsvecka.

Efteråt blev det istället ett spontant samtal mellan Cecilia Björk och Susann Jonsson.

Artikelbild

| Cecilia Björk har tre somrar i rad filmat en rad kända och okända människor under Almedalsveckan.

– Det är en film man kan se olika saker i beroende på vilket perspektiv man kommer in i. Jag har fått olika reflektioner. Både om att samspelet mellan politik och media blottläggs, men också som en hyllning till demokratin. Att politiker kan gå längs gator och småprata med folk, sa Cecilia Björk, som själv längtat efter andra skildringar av politik.

Projektet bottnar därför också i en frustration över hur den generella skildringen av politik ser ut.

–  Som mottagare saknar jag vissa bilder av politik och möjligheten att dra egna slutsatser. Jag tycker man får ganska dåliga förutsättningar för att skapa sig en förståelse för vad det är som pågår. Det blir ofta fragmenterat. Därför intresserar jag mig för de här mellanrummen.

Hon använde Almedalen som en spegel av samhället.

Artikelbild

| Susann Jonsson har slutat som vd för Filmpool Nord och jobbar nu som vd på BodenEvent.

– Det jag tycker är så fascinerande med den här filmen är dels symbiosen media och politik, den blir jättetydlig, dels hur du undviker att bli en del av det själv, sa Susann Jonsson.

– Det där har verkligen varit en viktig aspekt att förhålla sig till. Vi är också en del av media, vår kamera är en kamera som vilken annan som helst, och vi har valt att synliggöra och erkänna vår egen närvaro genom vissa val som är gjorde i klippningen, sa Cecilia Björk.

Susanne Jonsson har själv varit i Almedalen som lobbyist för att träffa vissa politiker.

– Det var väldigt bra. Som norrbottensbaserad person hade jag fått lägga ned ännu mer pengar och tid på att träffa de här personerna, som jag nu träffade inom loppet av några dagar. Det är en praktisk arbetsyta och jag kan förstå förtjusningen i det.

Samtidigt konstaterar hon få har råd att ta sig dit.

Cecilia Björk är mest intresserad av bilden av Almedalen.

– Jag tycker det alltid är intressant när det finns en diskrepans mellan bilden av någonting och hur det är när man är på plats.

Hon menar att det finns två tydliga läger. Ett som tycker att Almedalen är världens bästa demokratiska mötesplats. Det andra som talar om att det bara är rosévin och journalister och politiker som umgås alldeles för tätt.

– Sanningen innefattar båda de sakerna och när man kommer dit slås man framför allt av hur begränsad mediabilden är av det här sammanhanget. All bevakning ser exakt likadan ut; partledartalen och politiska utspel.

Cecilia Björk slogs av livet på gatorna, alla tusentals människor som vill göra sina röster hörda och de spontan, värdefulla mötena. Hon såg värdet i att skildra skeendet där. Partiledartalen är bara en del av det.

En annan del är politikerna bakom scenen, som hon också filmade. Ebba Busch Thor (KD) som fått skavsår och ett annat otroligt trött statsråd som sitter med sin pressekreterare, Ylva Johansson (S).

Susann Jonsson reflekterade över den bilden.

– De går igenom resten av dagen och Ylva säger att hon måste få gå till sitt rum och vara ensam. Jag känner så stor sympati för henne, som där bara är en människa och man vill skicka ut henne på en sommaräng. Det är ett stort värde med den här filmen, för den bilden tar aldrig en teve-kamera.

Filmen har visats för olika åldersgrupper på visningarna. Cecilia Björk berättade att det efter en visning kom fram en ung kvinna, som sa: ”Tack för att du visar att politiker är människor och inte robotar”.

– I ett väldigt hårt medieklimat måste de vara så behärskade. Att få se det där mänskliga gör att man får förståelse för att de är vanliga människor som du och jag, fast med ett politiskt uppdrag. Jag tror att det är centralt för att komma bort från politikerföraktet.

Susann Jonsson höll med henne.