Hanna Öberg hade varit på ett hockeyläger i Nordmaling och var den enda av kamraterna som skulle åka tåg tillbaka. Hon släpptes av på stationen i Umeå och satte sig för att vänta på tåget som skulle avgå vid middagstid.
Vid 17-tiden fick hennes mamma Veronika Öberg hemma i Boden ett sms från tågbolaget. Tåget skulle inte gå. Inte heller några ersättningsbussar. Orsaken var det kalla vädret.
– Jag vidarebefordrade det till min dotter. Men sedan när jag skulle ringa henne hade hennes mobilbatteri tagit slut.
Hon ringde till Norrtåg flera gånger på kvällen, men fick inget svar.
– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag var på jobbet och att köra till Umeå skulle ta fyra timmar.
Måste betala själv
Hanna Öberg berättar att hon fick beskedet av en trafikvärd på stationen att hon skulle kunna ta en länstrafikbuss till Luleå klockan 19.30.
– Jag frågade hur det skulle bli med min tågbiljett, men han sa att jag måste betala resan med egna pengar.
När hon sa att hon inte hade några pengar, blev hon uppmanad att be föräldrarna föra över pengar till hennes konto – något som visade sig inte fungera.
– Då kom det en gubbe och gav mig en hundring. Men det räckte inte till en biljett.
Flera av de andra resenärerna påtalade att de inte kunde göra så mot en minderårig och till sist lovade ändå trafiklvärden att hon skulle få åka med bussen gratis.
– Om jag hade varit mer blyg hade det slutat med att mina föräldrar hade fått köra hela vägen till Umeå och hämta mig, säger hon.
Enligt Annelie Lindeblad, kommunikatör vid Arriva som svarar på pressens frågor till Norrtåg, är det normala att passagerarna får betala sin bussbiljett själv när tåg ställs in. Sedan får de ersättning i efterhand.
– Våra tågvärdar går inte omkring med kontanter på sig.
När hon får höra talas om Hanna Öbergs berättelse tycker hon dock att de borde ha kunnat hjälpa henne med bussbiljetten på en gång.
– Det är absolut något jag ska ta upp. Framför allt när det gäller barn borde man lösa det så smidigt som möjligt.