Lena Fällman, personalstrateg på socialförvaltningen i Bodens kommun, berättar att de arbetar intensivt med att rekrytera ny personal.
Bodens kommun är inget undantag från den allmänna utvecklingen i landet. Befolkningen blir äldre och äldre, det är stora pensionsavgångar och antalet unga som kan efterträda den personal som lämnar verksamheten är för få. Sammantaget gör det att förvaltningen står inför stora utmaningar.
– Ersättningsrekryteringen inom en femårsperiod på grund av pensionsavgångar är cirka 100, säger Lena Fällman.
I gruppen baspersonal ingår de yrkesgrupper som jobbar med vård och omsorg, bland annat undersköterskor, vårdbiträden och habiliteringspersonal. De är i dagsläget omkring 740 totalt. Av dem finns 132 inom hemtjänsten, 360 på äldreboendena och 248 arbetar på boende och stöd.
Räknar Lena Fällman även med andra orsaker till att anställda slutar beräknar hon att de måste ersätta omkring 50 personer per år på de vakanta tjänsterna.
De årskullar som går ut på omsorgsprogrammet i Boden ligger runt 20.
– Det räcker inte.
Sedan tillkommer personer som Tsegay Mehari och Caroline Nkechi Björk, som har omskolat till undersköterskor.
– Det ser vi väldigt positivt på. Det är ett stort antal nyanlända, som läser till undersköterska, men de kunde på Lärcentrum inte ge ett besked på det exakta antalet, säger Lena Fällman.
Kommunen har också tillsammans med Arbetsförmedlingen och Sunderby folkhögskola startat ett jobbspår.
– Det startades upp hösten 2018 och de har nu 16 deltagare, som läser SFI i kombination med att folkhögskolan erbjuder orienteringskurser mot vård och omsorg. De är nu ute på praktik hos oss inom socialförvaltningens verksamheter, säger Lena Fällman.
Om de blir intresserade kommer de att erbjudas fortsatta möjligheter att studera till undersköterska på Lärcentrum.