176 personer har sagts upp - ytterligare neddragningar att vänta

Totalt har 176 personer sagts upp inom Migrationsverket region Nord. Uppsagda får arbeta på vakanta tjänster. ”Så är ordningen”, säger Håkan Hansi, regionchef.

Säger upp trorts vakanser. "Nu är hela myndigheten i omställning. Det innebär att man måste avvakta alla rekryteringar och vakanser. Vi måste först genom hela omplaceringsordningen", säger Håkan Hansi, chef på Migrationsverket region Nord.

Säger upp trorts vakanser. "Nu är hela myndigheten i omställning. Det innebär att man måste avvakta alla rekryteringar och vakanser. Vi måste först genom hela omplaceringsordningen", säger Håkan Hansi, chef på Migrationsverket region Nord.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

BODEN2018-03-17 05:00

I samband med den stora flyktingströmmen 2015 växlade Migrationsverket upp och nyanställde en stor mängd personal.

När möjligheten att ta sig in i landet ströps kom det många färre och Migrationsverket måste anpassa sin organisation, vilket innebär varsel och uppsägningar.

Håkan Hansi uppger att det nu är slutförhandlat i den norra regionen.

Var ni överens?

– Alla förhandlingar om övertalighet har förhandlats centralt i myndigheten och man förhandlar per ort. I princip var man oenig i de förhandlingar man hade om de personalneddragningar, som presenterades, förutom om enheten i Gällivare. Den lägger vi ned och där var man enig, säger Håkan Hansi.

Totalt inom regionen har 176 personer sagts upp. Av dem finns 93 i Norrbotten och av dem finns tio i Gällivare och 83 i Boden.

– Vi har tagit fram ett underlag hur varje enhet ska vara bemannad. Nu är hela myndigheten i omställning. Det innebär att man måste avvakta med alla rekryteringar och vakanser. Vi måste först genom hela omplaceringsordningen.

Enligt Håkan Hansi har dessutom fler personer än man räknat med sagt upp sig under den här processen. Han har ingen exakt siffra på det, men säger att de har en del vakanser.

– Det är vakanser på de enheter som ska vara kvar, ordinarie tjänster. Just nu ersätts de tillfälligt av personer som har en uppsägning.

Det känns konstigt att de duger till sista uppsägningsdagen, sedan duger de inte längre. Hur ser du på det?

– Så är ordningen, men många av dem som är uppsäga kommer kunna hävda företrädesrätt när vi är ur omställningen och ska rekrytera personal till de vakanta tjänsterna. En del kommer säkert erbjudas tjänster, men det blir så när vi gör förhandlingar i hela myndigheten. Det räcker inte att vi är klara med våra förhandlingar, säger Håkan Hansi.

Region Nord jobbar fortsatt utifrån de uppdrag den har fått. Prognosen i år är att det kommer komma färre än 25 000 flyktingar.

– Det bygger vår organisation. När vi har betat av den stora puckeln av personer som sökte asyl 2015 kommer handläggningstiderna att sjunka drastiskt.

Innebär det nya uppsägningar?

– Det vet jag inte, men det ligger i den riktningen att vi måste se över organisationen ständigt. Det man måste vara medveten om är att vi är inne i en jättestor omställning just nu och att vi måste anpassa våran organisation utifrån de behov som finns. Hur det kommer se ut 2019 och 2020 är mycket svårt att svara på, säger Håkan Hansi.

Bakgrund

Den stora flyktingströmmen 2015 medförde att det kom 163 000 människor till Sverige.

Europa och Sverige har strypt möjligheterna att ta sig dit. 2017 kom det 25 000 personer.

Konsekvensen är att Migrationsverket drastiskt minskar sin organisation och lägger ned boenden på löpande band.

I december förra året varslades 260 årsarbetare inom Region Nord. I Norrbotten berördes 145 medarbetare. 123 jobb skulle försvinna från Boden och 22 från Malmfälten.

Nu när förhandlingarna är klara berörs färre, men totalt 176 personer har sagts upp i regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om