Aktiviotek för att utveckla område

Nyckelorden i integrationsprojektet Aktivioteket på Prästholmen är folkhälsa, aktiviteter och områdesutveckling. Det sker i samverkan mellan Winternet, Bodenbo och Bodens kommun.

"Här inne kan man orda aktiviteter", säger Ann-Sofie Lindberg, projektledare.

"Här inne kan man orda aktiviteter", säger Ann-Sofie Lindberg, projektledare.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-10-16 21:19

Ann-Sofie Lindberg, som jobbar på Winternet är projektledare. Hon berättar att de ansökte om ett integrationsprojekt hos Bodens kommun, men att de i samtal med kommunen vidareutvecklade det.

– Det byggde på folkhälsa och integration, men i diskussionen med kommunen kom vi på att vi kunde koppla det till områdesutveckling. Då kom även Bodenbo med, säger Mats Engström, chef på Winternet och biträdande projektledare.

De påpekar att Bodenbo har en viktig roll för området Prästholmen och att kommunen har en viktig roll i bostadsutvecklingen.

– Så nu är det en folkhälsoprojekt som handlar om att utveckla det här bostadsområdet, säger Ann-Sofie Lindberg.

De har precis startat och har tillgång till Bodenbos lokaler på Jakobsgatan där de får disponera två rum, som de ställt i ordning och renoverat.

Projektet består av två huvuddelar. Den ena är en gratis hälsomätning som erbjuds till asylsökande, personer som är inne i integrationsprocessen och svenskar som är över 18 år och bor på Prästholmen. I den ingår bland annat mätning av blodtryck och handstyrka, blodprov, enklare konditionstest och en enkät.

– Det är ett gediget frågeformulär där deltagarna kan berätta om olika aktiviteter de är intresserade av. Sedan kan vi prata med personen om det på individnivå, säger Ann-Sofie Lindberg.

Hittills har de fått in 20 anmälningar, flest från kvinnor. Maxantalet som de kan ta emot är 150, hälften kvinnor och hälften män.

Den andra huvuddelen av projektet är att lyfta aktiviteter i området. Dels blir de lättare att upptäcka på plats, dels menar Mats Engström att det finns fina förutsättningar att göra saker i området där det finns outnyttjade stora grönområden och gångstråk.

De bjöd in föreningar som de vet om till en träff, men är intresserade av att få kontakt med fler.

– De föreningar som ordnar aktiviteter på Prästholmen kan få ersättning, påpekar Ann-Sofie Lindberg och tillägger att det gäller att vara på, för de räknar i dagsläget med att hålla på till sommaren.

– Det ger också föreningarna möjlighet att få in fler medlemmar, säger Mats Engström.

Båda poängterar att det inte enbart handlar om idrott, utan säger att det kan vara andra aktiviteter som foto, matlagning eller att gå promenader.

– Det finns ingen begränsning, utan vi försöker hitta aktiviteter som människor vill ha i området, säger Mats Engström.

– Kanske kan vi få igång familjer att göra saker tillsammans, säger Ann-Sofie Lindberg.

Enkäten och informationsmaterial är på flera olika språk och Mesgana "Missy" Cheroum, som finns på Aktivioteket, jobbar nu med att sprida informationen och hitta intresserade personer.

Ytterligare en tanke med projektet är att skapa en modell för områdesutveckling.

– Lyckas vi här har vi en lyckad modell som vi kan lyfta till andra områden, säger Mats Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om