Nämnden besökte i oktober ett äldreboende i Boden och inspekterade livsmedelshanteringen.
Vid granskningen av rutinerna upptäcktes brister som nämnden betecknar som allvarliga.
Bland annat kan personal som hanterar livsmedel få avbryta den verksamheten för att ta hand om brukare som behöver gå på toaletten. Därefter kan de anställda återgå till uppgifterna med livsmedel utan att separata arbetskläder används.
Magsjuka
Inga rutiner finns heller hur personalen ska hantera livsmedel när sjukdomar som magsjuka grasserar bland brukarna. Vid inspektionen konstaterades att samma personal som tar hand om den magsjuka brukaren därefter får hantera livsmedel som serveras till övriga boende.
Personalen berättade också att inga särskilda skyddskläder används i köket, utan samma sorts plagg nyttjas vid städning, rengöring och vid hjälp till de boende vid skötsel av hygienen.
Mjölk
Tveksamheter fanns också när beställda mejeriprodukter kom till äldreboendet. I vissa fall kunde varorna stå i rumstemperatur under okänd tid i entrén.
På två avdelningar beställs rå, oskalad potatis från produktionsköket i stället för färdigkokt. Nämndens bedömning är att utrymmena för att hantera den sortens potatis är för små.
Rutiner
Sammantaget anser nämnden att verksamheten saknar ett genomtänkt arbetssätt för livsmedelshanteringen. Rutiner behöver utvecklas och förankras bland de anställda. Redovisning av rutiner ska ske senast 20 december.