Kocken Alexander Nilsson är precis som vi är vana att se honom på tv. Han går på höga varv, allt går väldigt fort. Det kanske är tur det. På bara fem dagar skall han åstadkomma stora förändringar på restaurang Romeo i Boden. Första inspelningsdagen var i måndags så nu har alla medarbetare kniven mot strupen.
Jätteglada efteråt
- Även om restaurangerna vill eller inte vill ha hjälp så kommer de vara jätteglada när det här är över. Så mycket kan jag säga, säger Alexander Nilsson.
Och maten då ... ?
- Ja, jag har testat maten.
Hur smakade den?
- Vad tror du? Jag behöver inte säga mer än så, säger han.
Koncept i huvudet
Om det är ett akut läge för restaurangen vill han inte säga något. Samma sak vad gäller konceptet med programmet och vad man har tänkt göra med just denna restaurang.
- Jag vet vad bra mat är och har ett koncept i huvudet men det tänker jag inte dela med mig av, det får ni se i programmet, säger han.
Är du så arg som du verkar vara i programmet?
- Folk frågar alltid om jag är förbannad. Jag är väl inte arg egentligen men jag är väldigt intensiv, uppe i varv och engagerad.
"Kan inte bli sämre"
Det finns alltså en del att göra innan nyöppningen som kommer att vara på fredag. Vad kan vi då vänta oss av restaurangen efter att Alexander har sagt sitt?
- När jag lämnar kan vi nog vänta oss god och trevlig mat. Jag kan inte styra vad som händer efter att jag går men absolut så kommer det att ske någonting drastiskt. Det kan ju inte bli sämre, säger han.
Vanliga problem
Det är tredje säsongen av programmet och det tycks inte vara några problem med att hitta restauranger som behöver hjälp med sin verksamhet. Enligt Alexander finns det många fel och han kan inte gå in på alla men här är ett par förklaringar om vad han tror om problemet:
- En variant är att något händer så att verksamheten inte fungerar så bra längre. Ägarna blir oroliga och man tvingas säga upp personal. Även råvarorna försämras och så börjar spiralen nedåt. Kvaliteten blir sämre och sämre och gästerna börjar försvinna, säger han.
En annan förklaring är att många tycker att det är mysigt på restaurang och därför också vill öppna eget. Oftast utan att de har någon erfarenhet av att driva restaurang.
- Sedan öppnar de en egen och har ingen som helst aning om vad en restaurang är. Då går det åt helvete, säger han.