Bada inte i Bodens gröna sjöar

Malin Svensson, miljöinspektör, säger att kommunen övervakar algförekomsten. Det är en kraftig algtillväxt på vissa ställen och där ska man inte bada. Förekomsten av alger beror på att det är mycket näring och för lite djurplankton i sjösystemet.

Kommunen kontrollerar varje vecka algtillväxten.

Kommunen kontrollerar varje vecka algtillväxten.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-07-02 21:14

Bodån skimrar i ljusgrönt. Stora sjok flyter som öar av gröna alger. Malin Svensson förklarar att det är växtalger, men uppger att det är länge sedan de tog prover vilken typ de är.

– Oavsett var du är ska du inte bada när du ser att det är mycket alger, dels för att man kan få klåda på kroppen, dels för att det är svårt att avgöra om det är blågröna alger. Blågröna algerna avger toxin, ett gift. Det kan vara svårt att avgöra om det är sådana som avger toxin eller inte. Därför ska man undvika när man ser att det är mycket alger i vattnet, säger Malin Svensson.

Även hundar ska inte bada för algerna fastnar i pälsen och de får i sig dem när de slickar pälsen.

Kommunen övervakar förekomsten av alger i Svartbyträsket och Bodträsket två gånger i veckan. Stefan Evenseth, vikarierande miljöinspektör, besökte på måndagen kontrollpunkterna i sjöarna. Han uppger att det inte finns några alger någon annanstans än runt Lillavan och Bodån.

–  Man ser det tydligast vid in- och utlopp. Mot norra Svartbyn ser jag ingenting ännu.

Sedan blir det provtagning av vattnet på diverse kommunala badplatser med början nästa vecka.

Det pågår åtgärder för att förbättra statusen i sjöarna. Sara Chlot, miljöstrateg, berättar att de håller på att utvärdera fosfordammen, som i fjol anlades intill Kyrkogårdsbäcken. Bäcken bidrar med en stor andel av närsalterna i Svartbyträsket.

Läs mer: Dammbygge - dellösning på ett komplext problem

– Vi håller på nu med provtagning. Det ska planteras växter där under sommaren och även sås in med gräs. Vi vet inte ännu den slutgiltiga funktionen på dammen.

Kommunen har också fått ytterligare LOVA-pengar. LOVA står för lokala vattenvårdsåtgärder. Bidrag har bland annat erhållits till reduktionsfiske.

– I september ska det dessutom komma upp ett företag, som gör reduktionsfiske i övergödda sjöar i södra Sverige. De kommer upp med en särskild båt och ska fiska i de tre sjöarna en vecka.

Förutom Svartbyträsket och Bodträsket tillhör Buddbyträsket Bodensjöarna.

Företaget som ska komma till Boden och fiska på sensommaren använder sig av ringnot och bottengarn. De har ett selekterat fiske så att de bara tar upp de fiskar de vill få upp. Och det är vitfisk.

Enligt Sara Chlot undersöker kommunen i år genom provtagning även om bottensedimentet avger fosfor. Det finansieras också med LOVA-pengar.

– Vi har gjort det i april och ska göra det en gång till i sommar.

Då tar man prover på sediment och vattnet. Sedan kan man göra beräkningar hur mycket fosfor som frigörs från sedimentet, för att se om det är en källa till näringshalterna i sjön.

– Är det så finns det olika åtgärder att vidta. Det får bli nästa steg, säger Sara Chlot.

Åtgärder

Ett flertal åtgärder har genomförts i Svartbyträsket sedan början på 1960-talet. Här är ett urval:

Utbyggnad av kommunalt avloppssystem.

Höjning av sjöarnas vattenstånd sommartid och sänkning vintertid.

Reduktionsfiske.

Inpumpning av friskt älvvatten. Det är en viktig åtgärd och den regleras genom ett tillstånd som meddelades av Vattendomstolen i början på 1990-talet.

Fosfordamm.

Ytterligare åtgärder planeras för Bodensjösystemet.

Källa: Bodens kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om