Juma Brat Hangar har nyss fyllt 23 år. Han flydde från sitt hemland Afghanistan för tre år sedan och har sökt asyl i Sverige. Det tog tre månader att ta sig hit via Asien och Medelhavet. Han färdades med bil, buss tåg och båt.
– Han kom inte hit på en semesterresa och därför finns det inte något pass, säger Elisabeth Åhman.
Den långa väntan på beslut tär på honom. Periodvis har han mått mycket dåligt och har bland annat drabbats av sömnsvårigheter.
– Man måste ha något att göra, annars blir man galen, säger Juma Brat Hangar.
– Det är inget liv att år ut och år in sitta och vänta. Många asylsökande vill jobba och får jobb. De behövs, men stoppas av bankerna, säger Elisabeth Åhman, som är frustrerad, arg och upprörd.
Juma Brat Hangar jobbar på Bothnia städservice i Luleå. För att arbetsgivaren ska kunna betala ut hans lön måste han ha ett bankkonto. Elisabeth har försökt att hjälpa honom. De har besök banker både i Boden och Luleå.
– Hans arbetsgivare har verkligen kämpat för honom och följde även med honom till banken i Gammelstad, men det hjälpte inte. Han menar dessutom att om alla asylsökande skulle få jobba, så skulle det bli väldigt mycket skatt tillbaka till samhället, säger hon.
Sedan Juma började jobba har Migrationsverket dragit in hans ersättning. Tanken var ju att han nu skulle försörja sig själv. Men utan pengar tvingas han nu sluta arbeta fast han inte vill leva på bidrag.
– Jag gillar inte det, men jag klarar mig inte utan pengar. Jag måste handla mat.
– Ersättningen från Migrationsverket är dessutom inte mycket att leva på. 2 000 kronor i månaden ska räcka till mat, kläder och telefon, inflikar Elisabeth Åhman.
Hon tycker det är fruktansvärt att människor i stället för att försörja sig själva ska sitta sysslolösa flera år i avvaktan på att deras ärende ska prövas bara för att bankerna vägra följa den nationella överenskommelse som finns.
För att kunna öppna bankkonto måste man kunna styrka sin identitet. 2016 ingick Bankföreningen, Migrationsverket, Finansinspektionen och Finansdepartementet en överenskommelse för att underlätta för asylsökande att få tillgång till bankkonto. Den innebär att asylsökande med så kallat LMA-kort, beslut om undantag från kraven på arbetstillstånd samt en av Migrationsverket vidimerad kopia på den id-handling som lämnats till Migrationsverket ska kunna öppna bankkonto. Det finns också en särskild telefonlinje till Migrationsverket dit bankerna kan ringa för att kontrollera den asylsökandes dokument.
Elisabeth Åhman upplevde att det en period först blev bättre sedan överenskommelsen trädde kraft, men säger att det sedan i våras blivit tvärstopp.
Juma Brat Hangar har alla de dokument som enligt överenskommelsen krävs. Han har även fått samordningsnummer av Skatteverket, men Handelsbanken avslog hans ansökan att öppna bankkonto med motiveringen att hans id-handling från Afghanistan var utfärdat på hans modersmål. Därför godkänner inte banken den som utländsk legitimationshandling.
– De vill ha en engelsk id-handling eller pass, säger Juma.
Elisabeth Åhman påpekar att det av överenskommelsen framgår att det ska vara en id-handling godkänd av Migrationsverket.
– En person med en id-handling, som inte godkänts av myndigheten får heller inget beslut om undantag från kraven på arbetstillstånd.
Förutom att hon har kontaktat kundombudsmän på bankerna har hon varit i kontakt med Finansdepartementet. Av det skriftliga svaret därifrån framgår att bankerna inte kan förvägra en asylsökande ett bankkonto om hen kan uppvisa de dokument som man 2016 kom överens om. Enligt handläggaren på departementet är enda skälen till att neka misstanke om penningtvätt, finansiering av terrorism eller om det finns andra särskilda skäl.
Elisabeth Åhman berättar om en annan asylsökande som arbetade som personlig assistent hos ett privat företag. Även han fick sluta då han nekades att öppna bankkonto. När företaget inte kunde betala ut hans lön fick det dessutom inte någon assistansersättning.
Hon tänker inte ge upp, utan kommer att ta förnyad kontakt med regeringen.
– Det är ingen idé att ha en överenskommelse om bankerna vägrar följa den.