Barnvänligt, djurvänligt och miljövänligt nyår

Bodensarna firar alltid nyåret tillsammans tidigt för att barnen ska kunna delta. I år har man ersatt fyrverkerierna med en lasershow, så även hundarna kan vara med. "Det är första gången och känns lite unikt", sa Sebastian Lidberg.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-12-31 19:46

Han är en utflyttad bodensare som återvänt till hemstaden för ett år sedan. På nyårsafton brukar dock hela familjen Lidberg hälsa på och se fyrverkerierna på Kvarnängen, ett stenkast från plasten för lasershowen.

– Det här är miljövänligt, plus för det, sa Maria Lidberg.

– Och djurvänligt, tillade Sebastian.

Janne Bäcklund, kommunstrateg, berättade att de hade fått leta lite för att hitta någon som gör lasershower.

– Med hjälp av internet hittade vi några stycken som vi kunde fråga om pris.

Årets firande blev dyrare än det traditionella fyrverkeriet. Det kostade 100 000 kronor.

Vad är det som kostar?

– Det är fler moment. Med fyrverkerier är det inte någon ljudanläggning. Det här är synkat laser till musik. Det är programmerat så att ljuset ska följa musiken. Det är lite dyrare att rigga. De har stått här och förberett sedan klockan tio, sa Janne Bäcklund.

Han hoppas att folk ska tycka att det är en fullgod ersättning för fyrverkerierna.

– Det är ett försök som vi ska utvärdera efteråt. Egentligen är det här en skarp test inför 2019 när Boden stad fyller 100 år.

Företaget förberedde bland annat med rökmaskiner. Anders Edström på Laserimage AB förklarade att laser är ett fokuserat ljus och för att synas måste det ha partiklar som det kan fästa vid.

– Därför måste man ha massa rök för att det ska bli snyggt.

Nicole Jessen kom till Boden från Gammelstad med sin familj och det här året fick även hunden Ronja följa med.

– Hon brukar inte vara med, eftersom jag inte vet om hon blir rädd när det smäller. När vi hörde om det här tänkte vi att vi måste åka hit.

Nicole Jessen tycker det är jätteroligt att man i Boden satsar på en lasershow istället.

Många kom och kommunalrådet Inge Andersson lotsade in dem till kommunparkeringen där man såg showen bäst.

Han hoppades att det här firandet ska manifestera att man i Boden lever närhetsliv då det är nära till det mesta.

– Då menar jag att man i det också lägger in humanismen och omtanken om varandra. Att vi bryr oss om varandra, tittar varandra i ögonen och säger hej. Det kan aldrig bli ett hej för mycket för att skapa en fin vardag. Då blir det ett fint år.

Han nämnde särskilt Asma Mousavi, tolv, som journalisten på P4 Norrbotten, Johanna Hövenmark, har följt under en längre tid och intervjuat. Asma och hennes familjhar levt i Sverige i sex år. Inför 2017 önskade hon sig att de skulle få stanna, men familjen väntar fortfarande i ovisshet och Asma önskar att 2018 ska bli det år när de får ett positivt besked.

– Asma går på Prästholmskolan. Hon gillar att läsa. Hon gillar att plugga och har bestämt sig för vad hon ska bli. Hon ska bli hjärnkirurg och jag tror på henne. Jag vet inte om du är här Asma, men om du är här ska du veta att när jag lyssnar på dig på radio och du berättar hur bra du trivs på Prästholmskolan och vilken fantastisk personal som jobbar där då blir jag stolt.

För de flesta andra som inte väntar på besked om uppehållstillstånd, menade Inge Andersson, att året varit som det brukar med bra och dåliga dagar, glädje och sorg.

– Men en sak skakade oss - metoo-rörelsen. Den har satt fingret på en öm punkt framför allt hos många av oss män.

Hans uppmaning inför nästa år var att inte enbart avlägga nyårslöften.

– Utan låt oss ge varandra förhoppningar också.

Showen pågick cirka en kvart och Anders Edströms förhoppning är att människor inser att det finns bättre alternativ än fyrverkerier.

– Fyrverkerier överlag är miljöförstörande. Det skrämmer väldigt många djur. Det är farligt om man gör fel och har skadat många människor. Det är fint att titta på, men blir det fel kan det gå väldigt mycket fel.

Maria Lidberg tyckte lasershowen var fin och häftig.

– Det var spännande, sa Maya Lidberg.

Maria hoppas på en fortsättning. Även om hon tycker det är fint med fyrverkerier, så tror hon att många stöttar kommunens initiativ. Cecilia Åström som bor i Luleå och var i sällskap med familjen Lidberg berättade att några av hennes kollegor från jobbet på Åhlén också åkt till Boden.

– Jag berättade för en kompis i Uppsala att vi skulle hit och se showen och han visste om den. Folk har hört talas om det här, sa Maria Lidberg.

Vi får se om lasershowen kommit för att stanna i Bodens kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om