Bodde på patienthotell - kommunen vägrar betala

Region Norrbotten vill att Bodens kommun betalar för elva dagars vistelse på patienthotellet, vilket kommunen vägrar. "Vi har inget betalningsansvar i de fall den enskilde saknar eller tackar nej till bostad", uppger Gunmarie Bjurholt, avdelningschef.

Bestrider. Bodens kommun bestrider delvis en faktura som avser hotellvistelse på pantienthotellet i Sunderbyn. "Kommunen har inte betalningsansvar till Region Norrbotten i de fall den enskilde saknar bostad eller tackar nej till bostad. Den enskilde har ett eget ansvar att sörja för en bostad", säger Gunmarie Bjurholt, Bodens kommun.

Bestrider. Bodens kommun bestrider delvis en faktura som avser hotellvistelse på pantienthotellet i Sunderbyn. "Kommunen har inte betalningsansvar till Region Norrbotten i de fall den enskilde saknar bostad eller tackar nej till bostad. Den enskilde har ett eget ansvar att sörja för en bostad", säger Gunmarie Bjurholt, Bodens kommun.

Foto: Pär Bäckström

BODEN2018-03-29 06:00

I mitten av december förra året hade representanter från kommunen och sjukhuset ett möte för att planera vården för en patient. Hen blev kvar på vårdavdelningen till början av januari.

Den fjärde januari flyttades patienten till patienthotellet, vilket anhöriga informerade kommunen om. Personen sökte och erbjöds en bostad av fastighetsförvaltningen den nionde januari, men tackade nej till den. Den 15:e flyttade hen hem till sin egen bostad.

Regionen har skickat en faktura till kommunen, som den delvis bestrider. Enligt fakturan vill regionen att kommunen betalar från och med den 20 december till och med 15 januari.

Kommunen vill inte betala de sista elva dagarna, men godkänner betalningen till och med den fjärde.

Enligt Gunmarie Bjurholt är kommunen skyldig att ge hjälp och stöd till dem som behöver det enligt socialtjänstlagen. Personer som legat på sjukhus kan behöva hemtjänst eller plats på korttidsboende om de inte kan återvända hem direkt.

Bodens kommun har sedan länge brist på äldreboendeplatser, vilket medfört att majoriteten av dem som befinner sig på korttids väntar på att få flytta till ett äldreboende. Konsekvensen är att kommunen tvingas betala miljontals kronor till regionen för att patienter, som är färdigbehandlade måste ligga kvar på sjukhuset eller patienthotellet. Det kallas betalningsansvar.

Gunmarie Bjurholt bedömer i det här fallet att kommunen inte har något ansvar att betala för personens vistelse på patienthotellet.

– Kommunen har inte betalningsansvar till Region Norrbotten i de fall den enskilde saknar bostad eller tackar nej till bostad. Den enskilde har ett eget ansvar att sörja för en bostad.

Har inte kommunen att ansvar för alla medborgare i kommunen?

– Jo, men inte att skaffa en bostad till alla som ligger på sjukhuset. Det är alla medborgares ansvar att självständigt ordna en bostad, förutom om man har behov av hjälp i form av ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Då är vi skyldiga att verkställa det om de har det behovet. Men regionen kan inte skicka en faktura för att en person saknar bostad. Det här är ett förhållande mellan oss och Region Norrbotten, så den enskilde ska inte behöva bli drabbad på något sätt, säger Gunmarie Bjurholt.

De elva dagarna som kommunen vägrar att betala kostar sammanlagt 78 100 kronor. Varje dag en patient blir kvar på sjukhuset för att kommunen inte kan ta emot den kostar 7 100 kronor från och med första januari i år.

Norrbottens Media har sökt ansvarig enhetschef på Sunderby sjukhuset för en kommentar, utan att lyckas nå henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om