Boden får ris och ros

Kurirens samlade framtidens bodensare för att diskutera hur Boden ska bli bättre. Företagsklimat och trygghet lovordas. Samlingspunkt och elevinflytande saknas

Foto: Håkan Zerpe TRYGGT. Andreas Flygare uppskattar det trygga i Boden.

Foto: Håkan Zerpe TRYGGT. Andreas Flygare uppskattar det trygga i Boden.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2008-07-17 06:00
Alla tre vill framgent pröva sina vingar och vidga vyerna. Boden finns i deras hjärtan, samtidigt som de inte vill låsa sig vid att stanna kvar för evigt.-  Boden är tryggt och bra att växa upp i. Man kan komma tillbaka hit med familj, menar Pim Wizelius vid det lilla rundabordssamtal som vi ordnade med trion.-  Till Boden kan du komma tillbaka och stadga dig. Men är förutsättningarna rätt blir jag kvar, säger Andreas Flygare. Prova nytt
-  Jag vill prova på något nytt, men hamnar nog här till sist, deklarerar Manuela Fredriksson.Positivt med att bo här?
-  Företagsklimatet är på väg uppåt, säger Andreas Flygare. Det finns chans att påverka om man bara visar framfötterna litet grann. Här kan personliga kontakter knytas. Och trygghetsklimatet uppskattar jag.- Eftersom Boden är en liten stad får du chanser som du inte får någon annanstans . En kompis sade att i Stockholm syns inte stjärnorna. Du blir en i mängden, menar Manuela Fredriksson och fortsätter:- Många ungdomar tjatar om att "ingen bryr sig om oss" och "att politiken hatar oss". Då blir jag jättesur. De styrande vill visst satsa och initiativ blir väl mottagna. Men ungdomar kan inte bara sitta still och vänta på att få allt serverat på silverfat. -  Här kan varje person synas och få chansen att utmärka sig, förklarar Pim Wizelius.Hur utveckla Boden till det bättre?
Det blir tyst en lång stund.Elevinflytande saknas
-  Elevinflytande saknas, trots ett väl fungerande ungdomsråd, betonar Manuela Fredriksson. Ungdomarna måste fås att engagera sig i elevråd. Kanske ska vi ha en typ av elevrådstjänsteman som ger idéer för nya former av inflytande. Och vi måste få in ungdomar i politiken eller som tjänstemän.-  Alla är inte intresserade av politik. Om Boden ska bli en upplevelsestad kunde vi samla en massa ungdomar och fråga dem hur det ska gå till ur ett ungdomligt perspektiv, funderar Andreas Flygare.-  Se till att elevråden fungerar så att ungdomarna kan ta tag i sin tillvaro, uppmanar Pim Wizelius. Och gör ungdomarna medvetna om vad vi har i Boden och hur vi ska använda det. Vackra omgivningar och militären, exempelvis. Vi ska inte ha gränser när vi funderar på Bodens framtid.Vad saknar ni?
-  En samlingplats för unga. Ungdomens hus når bara en viss grupp, påtalar Andreas Flygare. I Umeå finns ställen där alla ungdomar kan "hänga". Det skulle behövas ett hängställe här med sådan status att alla ungdomar vill komma.-  Anställ ungdomar som arbetar med ungdomsfrågor, föreslår Manuela Fredriksson. Det har funkat i bland annat Umeå och Stockholm.-  Gallerian blir ett stort lyft för Boden, spår Pim Wizelius. Om det blir fik kommer yngre att sitta där.
Manuela Fredriksson, 17, studerande och politiskt aktiv. Politik är också stora intresset.Andreas Flygare, 19, entreprenör med eget företag. Fiskeintresserad.Pim Wizelius, 17, studerande. Kyrkligt aktiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om