Boskola för ökad trivsel

Kvarlämnat ludd i tvättstugan är en sådan där sak som en del retar sig gruvligt på. BodenBo har en Boskola för att minska den typen av friktioner.

BOSKOLA. Det är andra lektionen i Boskolan och en av bovärdarna, Niguse Barmichael, på BodenBo håller i lektionen.

BOSKOLA. Det är andra lektionen i Boskolan och en av bovärdarna, Niguse Barmichael, på BodenBo håller i lektionen.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-05-17 21:06

Johan Johansson, vd, säger att deras Boskola ger en orientering hur det funkar att bo i en lägenhet och vad man bör tänka på, hemförsäkringar och allt sådant som har med boende att göra.

Bakgrunden till Boskolan är att de har en utmaning som de måste hantera.

– Utmaningen ligger i att det uppstår friktioner mellan gamla och nya hyresgäster. Grunden handlar om de regler som gäller för att bo i ett hyreshus, hur det ska se ut i en tvättstuga och hur man ska sortera avfall. Utmaningen är att få det att fungera så smidigt som möjligt. Vi har fått ta del av integrationspengar från Bodens kommun för att hantera det här, säger Johan Johansson.

Bodenbos bovärdar Ali Kartoma, Niguse Barmichael och Sharif Omar håller i lektionerna på var sitt språk i Boskolan. Anders Olsson är projektledare och berättar att de gjort en folder, boguiden, med grundläggande information översatt till fem språk. På Boskolan går de också igenom olika praktiska saker såsom att byta fläktfilter. Här har man också chansen att fråga om det man inte riktigt förstår.

Ali Kartoma från Syrien säger att vissa saker är självklara när man kommer till ett nytt land, men att man inte alltid har hela bilden klart för sig. Som det här med sopsortering.

– En del sorterar matavfall för sig och brännbart för sig, men sätter sedan matavfallet i en plastkasse från affären. Då blir det fel i alla fall. Därför är Boskolan jättebra, säger Ali Kartoma och tillägger att de också delar ut broschyrer om källsortering på olika språk.

De genomför Boskolan tre dagar i veckan uppdelat på tre språkgrupper; arabiska, tigrinja och somaliska. Skolan är uppdelad på två dagar á 3,5 timme. Grupperna är små med cirka fem deltagare.

Sharif Omar från Somalia tycker också den är jättebra.

– När man kommer till ett nytt land är det svårt. Det är mycket man inte förstår, men med rätt utbildning blir det lättare.

Efter Boskolan får deltagarna ett intyg att de genomgått boguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om