Brännkläppen flyttas till nytt kommunalt bolag

Den kommunala deponiverksamheten på Brännkläppen kommer att övergå i bolagsform från nästa år. Restbearbetning AB tar över. Det ska även väljas en ny styrelse och vd i det helägda kommunala dotterbolaget för avfalls- och deponiverksamheten i Boden.

Brännkläppens avfallsanläggning hamnar nu under ett nytt bolag där även Restbearbetning AB ska ligga. Verksamheten ska vara igång 2021.

Brännkläppens avfallsanläggning hamnar nu under ett nytt bolag där även Restbearbetning AB ska ligga. Verksamheten ska vara igång 2021.

Foto: Bodens kommun

Boden2020-12-07 18:45

Bodens kommun vill skapa ett innovationscentrum, Cleantech Center (BCC) på Brännkläppen där kommun, företag och universitetet kan mötas i den miljötekniska utvecklingen. För att uppnå den biten behövs ett omtag av den befintliga verksamheten som bedrivs på Brännkläppen.Rekommendationen för att uppnå ett innovationscentrum är att samla allt utvecklingsarbete inom en organisation med tydlig strategi för utveckling. 

Det gör man genom att bedriva basverksamheten inom ett fristående kommunalt bolag. Idag finns ett underlag i materielflödet för att kunna nå en omsättning på 20 miljoner. Det betyder att det finns bärighet för den föreslagna organisationen och avsättning för framtida investeringar.  

För att lyckas med utvecklingsarbetet krävs också att kommunens och Rebabs ( Restbearbetning AB) tillstånd flyttas över till det nya bolaget liksom all pågående verksamhet i dagsläget.  Då behöver också Brännkläppens befintliga verksamhet först säkerställa de brister som förekommit. Vi skrev nyligen om att deponiverksamheten fått tre föreläggande från miljöinspektörerna.

Kommunfullmäktige gav redan kommunstyrelsen i april 2017 uppdraget att bygga upp organisationen i form av ett helägt kommunalt bolag för avfalls- och deponiverksamheten i kommunen som skulle varit i drift 2018. Nu blir man nått ändå fram tre år senare. Kommunstyrelsen beslutade under måndagen att kommunfullmäktige ska godkänna att Bodens Kommunföretag förvärvar samtliga aktier i Rebab för 6, 3 miljoner och att kommunens deponiverksamhet överförs till Bodens kommunföretags helägda dotterbolag. Det blir sedan Bodens Kommunföretag som ska utse en första styrelse för nya Rebab, som sedan utser vd. 

I dag finns en intäktsplattform för det kommunala monopolavfallet, leveransavtal med Bodens Energi AB och en intäkt från Ragn-Sells för den verksamhet som bedrivs på området. Utöver det kommer, precis som syftet är med Clean Tech Center, inleveransavtal att slutas med övriga aktörer. 

Fördelen med den föreslagna affären är att samla tillstånden på en aktör som blir tillräckligt ekonomisk stark och kan vara en viktig kugge såväl avseende näringslivsutveckling som minskad miljöpåverkan. SD lämnade en blank reservation. Partiet ville hellre en resultatenhet än ett bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!