Ska man tjäna bra som enhetschef är det i Stockholm man ska jobba. I glesbygden är lönerna avsevärt mycket sämre. Boden ligger sämst till av länets kommuner enligt undersökningen. Orsaken till det är oklar men enligt Annelie Wemmenhag, ordförande för SKTF i Boden kan det ha att göra med att Boden förut var en utbildningsort för det sociala omsorgsprogrammet och att de lägre lönerna ligger kvar.
Tydligare riktlinjer
- Vi hade vårdhögskolan förut och det har hållit lönerna nere. Nu är det dock ett tag sedan skolan försvann, säger Annelie Wemmenhag.
Inger Sundelin har arbetat drygt tio år som enhetschef, både inom omsorgen för funktionshindrade och nu senast också inom äldreomsorgen. Hon tycker att lägstanivån på ingångslönerna för enhetschefer gärna kunde bli högre och att arbetsgivaren bör vara tydligare med vad man behöver uppfylla för att få en högre lön.
- Det handlar om tillgång och efterfrågan. Enhetschefernas funktion måste nog finnas kvar, men vi undrar vad den funktionen är värd, säger Inger Sundelin.
Tidigare har en kartläggning gjorts och då har man även jämfört med övriga kommunen och sett på andra chefstjänster som har liknande förhållande till ansvarsfrågan.
- Nu sker det en dialog med arbetsgivaren om hur det ska se ut fortsättningsvis. Jag hoppas att det blir en översyn av lönerna, säger Inger Sundelin.
Hoppas på satsning
Facket anser att det måste ske en satsning inom den här yrkesgruppen och man hoppas nu att den dialog som pågått ett antal år börjar ta fart. Att Boden lönemässigt ligger så lågt jämfört med övriga Sverige är inte acceptabelt.
- Vi har fått höra från socialchefen att det ska bli en satsning men än vet vi inte vad "en satsning" innebär i kronor och ören. Vi väntar på en inbjudan till förhandling från arbetsgivaren, säger Annelie Wemmenhag som representerar SKTF.