Han är en av flera elever från Tyskland, Kroatien och Björknäsgymnsiet i Boden som ingår i ett internationellt utbytesprojekt.
– Tanken är att eleverna ska ut på internationellt arbetsplatsförlagt lärande, APL, och lärarna skickas med på jobbskuggning. De får då gå bredvid en kollega i det andra landet. Vi lär ut samma saker, det är ju samma system, men det är nyttigt att se hur de gör. Det ökar kompetens hos lärarna, säger Elisabeth Pojhanen Berggård, lärare på fordonsgymnasiet.
Hon koordinerar hela projketet tillsammans med kollegorna Annelie Holmgren Johansson och Peter Nilsson Söderholm.
– Jag tror det är ganska unikt att elever från just de här programmen, fordon och transport, bygg och anläggning samt el och energi, skickas iväg. Dels för att det inte är så många skolor i norra Sverige som söker Erasmus+projekt, dels för att de inte är så många från de här programmen som deltar. Jag tror att det är en fantastisk möjlighet för eleverna. De utvecklas på det personliga planet och får också något bra att skriva på sitt CV, säger Annelie Holmgren Johansson.
Hon berättar att intresset från eleverna har varit stort. Många har sökt, men alla kan inte åka.
– De har fått skriva en ansökan. Sedan har vi valt ut deltagarna utifrån vissa kriterier tillsammans med deras mentorer, säger Annelie Holmgren Johansson.
Vilka kriterier?– Till exempel ska de representera Sverige och skolan på ett bra sätt. De ska ha bra närvaro och även gjort ifrån sig bra. De ska vara verbala och skötsamma och ska ha motiverat vad de förväntar sig att få ut av sin APL.
Två av dem som ska åka till Tyskland är Emma Sundqvist och Christoffer Bergstrand. Båda går sista året på bygg och anläggning. Emma valde programmet för att hon vill jobba praktiskt och ska bli snickare. Christoffer, som valde samma inriktning, tillägger att han gillar att vara ute och göra saker.
– Jag tror att det blir en upplevelse och ett minne för livet, säger Emma Sundqvist, som läst tyska på högstadiet.
– Det ska bli kul att testa det tyska arbetslivet och se hur det är där. Man får prova på en annan kultur, säger Christoffer Bergstrand.
Emma tror att chansen att få jobb utomlands blir större.
Innan eleverna från Tyskland och Kroatien skickas ut på sin APL här får de och deras lärare lära sig lite om den svenska skolan. Christoffer Werner utbildar sig till bilmekaniker. Han ska vara på Volvo.
– Jag gillar kallt väder, tycker om att prata engelska och att praktisera. Det här är en unik chans. Jag hade inte haft möjlighet att komma hit om jag hade varit tvungen att betala själv.
Han tycker utbytesprogrammet är jättebra.
– Flera elever kan inte engelska så bra eller så mycket om andra länder. Det är här en möjlighet att lära sig lite grann
Micha Schurig är arbetat som lärare i Tyskland i 20 år. Han har deltagit i flera utbytesprogram, men det är hans första i Sverige.
Vad ger det?– Det är inte enkelt att svara på. Jag är lärare för att jag vill vara lärare och det här hjälper mig att fullfölja min filosofi om lärande. Det här utbytet ger eleverna möjligheten att se en liten del av världen.