Nordmark (S) sjukskriven – lönen som kommunalråd ska ses över

Claes Nordmark (S) har sjukskrivit sig under brottsutredningen gällande det misstänkta våldtäktsförsöket.
Samtidigt diskuteras hans bibehållna lön under timeouten – närmare 90 000 kronor i månaden.
Nu kan kommunstyrelsen i Boden ändra arvodet.
– Det kan absolut bli aktuellt, säger Sead Maglic, Sjukvårdspartiet.

Bodens kommunalråd Claes Nordmark misstänks för försök till våldtäkt och har nu sjukskrivit sig under brottsutredningens gång. Samtidigt ifrågasätts hans bibehållna lön under timeouten. "Han befinner sig i en tuff situation, mår säkert jättedåligt. Därför tycker jag att vi ska vara människor först och främst i detta", säger Sead Maglic (SJVP). På bilden också Beatrice Öman (S).

Bodens kommunalråd Claes Nordmark misstänks för försök till våldtäkt och har nu sjukskrivit sig under brottsutredningens gång. Samtidigt ifrågasätts hans bibehållna lön under timeouten. "Han befinner sig i en tuff situation, mår säkert jättedåligt. Därför tycker jag att vi ska vara människor först och främst i detta", säger Sead Maglic (SJVP). På bilden också Beatrice Öman (S).

Foto: Arkiv

Boden2025-03-22 17:09

Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) utreds av polis och åklagare för misstänkt våldtäktsförsök, ett brott som ska ha ägt rum för snart en månad sedan och som han själv förnekar. 

Under förundersökningen har han tagit en timeout och Kuriren erfar att han även har valt att sjukskriva sig sedan i fredags, på inrådan av läkare. 

Samtidigt har Claes Nordmark inte avsagt sig uppdraget som förste ordförande i kommunstyrelsen och nu reagerar medborgare över att han uppbär fullt arvode under brottsutredningens gång, 88 660 kronor som han får i lön av kommunen. 

undefined
Bodens kommunalråd Claes Nordmark förnekar själv alla brottsanklagelser rörande våldtäktsförsöket. "Misstanken som riktas mot mig är ogrundad", sa han till NSD:s reporter.

Enligt fullmäktiges riktlinjer för arvode och ersättningar till förtroendevalda är det kommunstyrelsen som avgör hur bestämmelserna ska tillämpas.

Förste vice ordförande Sead Maglic, Sjukvårdspartiet, som har tagit över klubban i kommunstyrelsen tills vidare, utesluter inte att Nordmarks arvode kan komma upp på bordet.  

– Vi har inte diskuterat det ännu men det kan absolut bli aktuellt. 

Hur snart då?

– Vi har beredning på måndag när koalitionen (S + SJVP) möts och säkert kommer prata om detta.  Sen har vi kommunstyrelsens arbetsutskott samma dag, samtidigt som vi lär få mer information under veckan också.

Han tror oavsett inte att någon justering av arvodet sker på kortare sikt.

– Vi ska inte stressa fram något beslut. Det viktiga nu är att kommunens verksamheter inte drabbas och att inget i Boden försämras. 

undefined
"Vi ska inte stressa fram något beslut innan vi vet mer. Det viktiga för min del nu är att kommunens verksamheter inte drabbas och att inget i Boden försämras", säger Sead Maglic (SJVP), ny ordförande i kommunstyrelsen under Claes Nordmarks timeout och sjukskrivning.

Sjukvårdspartisten vill även framhålla den humanistiska aspekten rörande Claes Nordmark.

– Han befinner sig i en tuff situation, mår säkert jättedåligt. Därför tycker jag att vi ska vara människor först och främst i detta, säger Sead Maglic.

Även Béatrice Öman (S), andra vice ordförande, ser det som rimligt att arvodesfrågan finns på agendan men ser också att den öppnar för tolkningar.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott är också personalutskottet men vi har aldrig behövt tänka kring såna här frågor tidigare. 

Därför tror hon att det blir svårt att hinna bereda ärendet redan nu på måndag. 

– När det gäller tolkningar av arvodesreglerna behöver vi ta hjälp av jurister och personalkontoret, så jag tror inte att vi hinner ha ett väl förberett ärende redan då. 

undefined
"När det gäller tolkningarna av arvodesreglerna behöver vi ta hjälp av kommunens jurister och personalkontoret", säger Béatrice Öman (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Utöver Claes Nordmarks lön aktualiserar brottsmisstanken hela hans framtid som kommunalråd och eftersom han inte är frihetsberövad kan förundersökningen dra ut på tiden i månader. 

Socialdemokraterna i Boden har samtidigt möjligheten att dra igång ett valärende för att utse ett nytt S-kommunalråd, vilket i så fall sker i en omröstning på ett representantskapsmöte.

Men arbetarekommunen, med nya ordföranden Katarina Johansson (S), har ännu inte inlett en sådan intern process.

– Vi kan inte döma Claes redan nu. Utredningen måste få ha sin gång och först senare får vi ta ställning till vad som händer. 

undefined
"Vi kan inte döma Claes redan nu. Utredningen måste få ha sin gång och först senare får vi ta ställning till vad som händer", säger Katarina Johansson, nybliven S-ordförande i Boden.

Borde ni inte agera skyndsamt och välja en ny S-ordförande i kommunstyrelsen?

– Det har vi inte diskuterat ännu. Naturligtvis finns det olika tankar kring vad vi ska göra men först måste polis och åklagare få göra sitt. Vi vet inte heller vad som händer med Claes Nordmarks sjukskrivning.

Vad tror du att medlemmarna tycker om att Claes Nordmark uppbär fullt arvode under timeouten?

– Vi lägger oss inte i den politiska frågan utan det får kommunstyrelsen ta beslut om, säger Katarina Johansson (S).

Vi har förgäves sökt Claes Nordmark (S) för kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!