Delade meningar om bygge av ny ishall

Endast fyra av partierna i kommunfullmäktige ställde upp i valdebatten på Boden Alive. Politikerna som var där hade förberett sig på frågor om jobb för unga, integration, idrott och fritid, men åhörarna ville även diskutera Björknäshallens framtid, kollektivtrafik och tillgänglighet.

När Sam-Olov Samin, DHR, fick höra att Vänsterpartiets motion om tillgänglighetssamordnare hade blivit avslagen ville han veta varför. "Varför nedprioriterar ni tillgänglighet?"

När Sam-Olov Samin, DHR, fick höra att Vänsterpartiets motion om tillgänglighetssamordnare hade blivit avslagen ville han veta varför. "Varför nedprioriterar ni tillgänglighet?"

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-07-20 19:38

Alla nio partier i fullmäktige hade bjudits in. Fyra kom; Centerpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna.

John Öberg (C) konstaterade att flera av de lokaler som behövs för att utöva kultur, fritid och idrott behöver renoveras.

– Kommunen ska inte bara förvalta lokaler, utan också utveckla dem.

Både Olle Lindström (M) och Claes Nordmark (S) höll med om att alla anläggningar inte mår jättebra.

– Ishallen är en av dem. Socialdemokraterna vill antingen renovera den eller bygga en ny, sa Nordmark

– Ishallen behöver inte renoveras. Den behöver rivas och så behöver det byggas en ny ute vid Boden Arena-området så vi får ett idrottscentrum där, sa Conny Sundkvist (V).

Claes Nordmark, som diskuterat hallens framtid med Boden hockey, sa:.

– De är inte alls lika säkra på att den måste rivas. De har själva skissat på hur man skulle kunna renovera den.

Han tycker att man först måste beräkna kostnaderna.

– Visst vore det allra bäst om vi tillsammans med andra investeringar kunde investera i en ny ishall, men om man måste prioritera kan man kolla om man kan få hallen i ett bra skick igen, menade Olle Lindström.

Johan Gröhn (C) tyckte att kommunen ska bygga en ny evenemangsarena.

Christer Hägglund, som aktivt jobbar inom Boden Hockey, tog då till orda:

– Björknäshallen är drygt 50 år. Den är nummer fem i ordningen av byggda ishallar i Sverige. En kulturskatt. Problemet är att den inte är byggd för så stor verksamhet som bedrivs där nu. Det är viktigt att inte glömma bort tjejerna. Idag finns inget utrymme för tjejhockeyn att växa. Det är något vi vill, så att de kan spela hockey på samma villkor som våra grabbar.

Johan Gröhn, som anser att den kommer kosta för mycket att renovera, sa att en ny hall kommer kosta 250 miljoner kronor. Han bedömer att det kommer utveckla hockeyn, Boden och även gynna företagen vid evenemang. Claes Nordmark vill först veta vad som är mest effektivt.

– Vi ska vara rädda om medborgarnas skattepengar.

John Öberg påpekade att de som tar del av kultur och idrott måste kunna ta sig till och från.

– Jag tror dels att vi måste ha fler bussar, men också att bussarna måste gå på bättre tider och då tycker jag att vi som åker buss, till exempel vi ungdomar, måste vara med och bestämma när de ska gå.

Lokaltrafiken var även något åhörare ville diskutera. Olle Lindström berättade att kommunen har fått många medborgarförslag och ungdomsmotioner om lokaltrafiken och att tekniska utskottet fått i uppdrag att utreda den i sin helhet.

– När det är klart får vi ta ställning till alla önskemål.

Conny Sundkvist tillade att deras förslag att göra ungdomsrådet till remissinstans beviljats och Claes Nordmark sa, att socialdemokraternas vallöfte är att utöka kollektivtrafiken på kvällar och helger.

När Sam-Olov Samin, DHR, fick höra att Vänsterpartiets motion om tillgänglighetssamordnare hade blivit avslagen ville han veta varför.

– Mycket ryms i begreppet tillgänglighet, bland annat möjligheten att få se och höra. Rörelsefrihet, att kunna röra sig fritt i samhället bland alla andra. Det är oerhört väsentligt. Det vet vi som fått sitta isolerade i en lägenhet. Varför säger partier nej till tillgänglighetssamordnare, som vi har kämpat för i jag vet inte hur många år. Varför nedprioriterar ni tillgänglighet?

Olle Lindström svarade att det finns en kommitté för tillgänglighet, som kontrollerar hur den fungerar i hela kommunen.

– De skriver en rapport två gånger per år och skriver även till fastighetsägare vad som måste åtgärdas. Skulle det inte vara så måste man fundera på att tillsätta någon.

– Vi kommer fortsätta jobba för en tillgänglighetssamordnare, uppgav Conny Sundkvist.

Claes Nordmark menade att kommunen tillsatt en hälsostrateg, som ansvarar för de här frågorna.

– Vi vill först avvakta om det fungerar som det var tänkt. Gör det inte det kanske man måste titta på att anställa.

Värmen till trots var det en del som kom, lyssnade och deltog i debatten, flera av dem partikamrater till debattörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om