De förtroendevalda revisorerna brukar normalt sett inte jobba med den här typen av frågor, men denna gång känns det påkallat, menar Åke Carlsson. För att kunna göra en korrekt bedömning kommer de att ta hjälp av en sakkunnig auktoriserad revisor, berättar han.
– Det finns ingen automatik i hur vi kommer ställa oss i frågan. Det är så pass känsligt, allt måste vägas emot vartannat och vi måste få mera substans innan jag kan uttala mig. Men det känns trist, säger han.
Kuriren har tagit del av kommunens riktlinjer för arvode och ersättningar till förtroendevalda som kommunfullmäktige beslutat. Där står det inget om hur politiker får använda poolbilar, däremot en paragraf som säger att en politiker kan få ersättning för resor till och från sammanträden om avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen är minst sex kilometer enkel väg. Claes Nordmark bor mindre än två kilometer från jobbet.
Det står också att frågor om tolkning och tillämpning av dessa bestämmelser avgörs av kommunstyrelsen – inte av förvaltningen som Claes Nordmark hänvisar till.
Bodensare som Kuriren har pratat med är frågande till hur poolbilen använts av kommunalrådet.
– En arbetsbil använder du i tjänsten. Efter jobbet får du göra som alla oss andra och ta dig hem med egen bil, gå eller ta buss, säger Anna Wettergren.
– Man kan ha överseende om han kör förbi hemma om det ligger på vägen och han måste hämta något han har glömt, men här känns det lite som att han har missbrukat hur han använder bilen och att köra hem till föräldrarna känns inte rätt, säger Jonatan Andersson.
– Det här var dagens snackis på min arbetsplats. Jag kan förstå att han är ute och gör mycket ärenden och behöver åka hem på lunchen, men att sedan åka till föräldrarna, och att åka så mycket med kommunens bil som han har gjort, det är det ju lite mer frågetecken runt, säger Emelie Holmgren, som arbetar som sjuksköterska i Bodens kommun.
Hon kör också en kommunal poolbil på jobbet, men tar inte hem bilen.
– Nej. Vi kör mellan kontoret och ut till våra patienter, säger hon.
Kommunpolitikerna i Boden har delade meningar i frågan.
Kenneth Backgård, gruppledare Sjukvårdspartiet: – Vad jag kan se har han inte brutit mot något regelverk, så det får anses vara ok.
Tobias Sundberg, gruppledare Moderaterna: – Att man är politiker eller kommunalråd gör inte att man ska ha mer vittgående förmåner än en anställd. Omständigheten att det inte finns särskilt reglerat hur politiker får använda bilarna, gör inte att man får någon sorts carte blanche och kan använda bilen hur man vill – det måste ändå vara med rim och reson.
Han anser inte att det går att påstå att ett kommunalrådet har jour dygnet runt – jourärenden ombesörjs enligt honom av kommunens tjänstemän och andra anställda.
– Sedan, som jag har förstått det, har bilen använts mycket privat. Det är så pass allvarligt att det rimligtvis borde utredas av Skatteverket, säger Tobias Sundberg som kommer att ta upp frågan på nästa kommunstyrelsemöte.
Conny Sundkvist, gruppledare Vänsterpartiet: – Det här ser inte bra ut. Med tanke på de nedskärningar vi gör i Bodens kommun är det inte rätt att kommunalrådet använder kommunens bilar för att exempelvis åka till sina föräldrar.
Anders Pettersson, gruppledare Bodenalternativet: – Det finns absolut ingen anledning till att han ska ha en poolbil uppbokad under så lång tid som han har haft. Han får boka precis som alla andra. Så gör om och gör rätt. Vi kommer att diskutera i partigruppen om det kan finnas anledning att komma med ett förslag på tydligare regler.
Béatrice Öhman (S) andra vice ordförande i kommunstyrelsen och Astrid Sundström Lindström, gruppledare för Centerpartiet, avböjer att kommentera.
Håkan Jansson (S), ordförande i Bodens Arbetarekommuns styrelse: – Att kommunens tjänstemän inte anser att användningen av bilen bryter mot regler och rutiner är grundläggande för min syn, jag går på vad de säger. Däremot är det alltid är bra att utvärdera och förbättra regler och rutiner, som de runt bilanvändningen för förtroendevalda.
Han välkomnar därför Kurirens granskning.
Han tycker också det kan vara en god idé att fundera över om kommunalrådets arbetssituation är hållbar.
– Det är ingen tvekan om att kraven på ett kommunalråd är höga och att arbetssituationen inte går att jämföra med så många andra yrkesroller, men är kraven rimliga och ger de det garanti för bästa möjliga resultat?