På torsdagen gjorde elbilsrallyt eGrandprix Nordic stopp i kylan på Medborgarplatsen i Boden.
Älvsby kommun är huvudman för celler-i-projektet, som finansieras av EU:s regionala fond. Det har två viktiga byggklossar.
– Det ena är att vi testar elbilar inne på Arctic Falls biltestanläggning och lär oss väldigt mycket. Vi gör professionella räckviddstester och får veta om bilen funkar för pendlare, säger Robert Granström, projektledare.
Den andra byggklossen är elbilsrallyt, som arrangeras av Älvsbyns motorsällskap och bevakas av Svenska bilsportförbundet, för att göra projektet mer publikt och synligt.
– Rallyt är egentligen en repetition av mätningarna i verkliga förhållanden, säger Robert Granström.
Syftet med elbilsrallyt är att ta död på myterna om elbilar.
– Den vanligaste myten är att elbilar inte fungera i Norrbotten. Då är det här en extra bra dag när det var minus 32 i morse, säger Robert Granström, som bor i Älvsbyn.
Catarina Ask (MP), som leasar en elbil, tycker att det är en viktig myt att ta död på.
– Folk frågar jämt hur jag kan köra på vintern. Jag har kollegor vars bil inte startar idag, men min bil startar.
En annan myt är det inte funkar med värmen i bilen. Robert Granström säger att de har gjort mätningar på det också och de visar att en elbil blir varm fortare än en bensinbil.
Han pekar på ytterligare en myt, att det inte finns någon ladd-infrastruktur i Norrbotten. Det är ganska mycket en storstadsfråga, där många bor i hyreshus och parkerar bilen på gatan.
– De kan inte ladda den på natten, som vi kan här uppe. Jag har full tank varje morgon när jag vaknar. Här uppe har vi en bra infrastruktur med tillgång till stolpar för motor- och kupévärmare. Det man måste ta bort är intervallen med timer, eftersom det behövs ström hela tiden, säger Catarina Ask.
När bilen är fulladdad tomförbrukar den inte ström.
LTU är en partner i projektet.
– Studenter, som går en kurs i mätteknik, hjälper oss att möta energiförbrukningen nu när vi kör på allmän väg. Vi har även haft hjälp av LTU med mätteknik inne på Arctic Falls och har fått låna mätutrustning, säger Robert Granström.
Han uppger att man når break even, nollpunkt, vid tre år om man kör 2000 mil per år och jämför en elektrisk Golf med en fossildriven Golf inräknat alla kostnader.
– Äger man bilen mer än tre år vinner man jättemycket med elbilen. Merkostnaden för inköp av elbilen kompenseras av den låga driftkostnaden.
– Dessutom sparar du på miljön. Vi måste ställa om till ett fossiloberoende samhälle och vi går mot hållbara Boden, säger Catarina Ask och ser på utvecklingen i ett vidare perspektiv.
Hon anser att Boden lade sig i framkant när kommunen 2007 satsade på biogas.
– Nu tar vi grepp på flera områden. Vi vill skapa en giftfri miljö, inte minst för våra ungdomar, vi ökar andelen ekologisk mat och har tagit beslut att Boden ska vara fossilfritt 2030. Och se bara hur lokaltrafiken har ökat tack vare ungdomskortet, säger Catarina Ask.
Tjänstemännen ska verkställa politikernas beslut. Cecilia Kvibacke, mark- och exploateringsingenjör på kommunens samhällsbyggnadskontor, säger att den avgörande framgångsfaktorn är att förvaltningarna samarbetar och samverkar.
– Ensam är inte stark. Vi har till exempel tillsammans med tekniska förvaltningen, Beab (Bodens Energi AB) och Benad (Bodens energi nät AB) ansökt om medel för klimatinvesteringar. Vår ansökan är kopplad till att bygga laddstolpar på sex strategiska platser i Boden.
Hon poängterar att det ska finnas flera olika val och Robert Granström tillägger att det måste finnas flera olika energislag.
– Bensin och diesel kan inte enbart ersättas med ett, avslutar han och tycker att Boden är riktigt på.