Föräldrarna, som har en son, bor båda inom Bodens kommun, men på olika ställen. De har gemensam vårdnad. Sonen bor växelvis hos sin pappa och sin mamma, men han är folkbokförd i en by utanför Boden.
Tekniska förvaltningen avslog begäran om kostnadsfri skolskjuts till och från Prästholmsskolan. Beslutet motiverades i huvudsak med att eleven tillhör Harads upptagningsområde.
Det är drygt nio kilometer mellan hemmet i byn och Hardsskolan, enkel väg. Till Prästholmsskolan är det drygt 41 kilometer. Därmed menar kommunen att kostnaden för att anordna skolskjuts blir avsevärt högre.
Föräldrarna överklagade och anför att kommunen inte tagit hänsyn till att sonen varannan vecka bor hos sin förälder i Boden.
De påpekar att eftersom det inte finns några passande busslinjer innebär beslutet, att sonen den vecka han bor hos sin förälder i Boden först måste åka skolskjuts från Boden till byn där han är folkbokförd för att sedan sätta sig på den ordinarie skolbussen därifrån till Harads.
Enligt dem kan sonen inte fortsätta att bo hos dem växelvis om kommunen inte ordnar med skolskjuts. De anser att deras son har rätt till båda sina föräldrar.
Kommunen tycker att föräldrarnas överklagan ska avslås.
Förvaltningsrätten i Luleå gör dock en annan bedömning.
Rätten konstaterar att kommunen inte tagit hänsyn till att eleven växelvis bor hos sin mamma och sin pappa och bedömer att det inte är förenligt med skollagen. Den lutar sig mot en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, som slagit fast att barn som bor växelvis hos sina föräldrar har två likvärdiga hem.
Förvaltningsrätten anser att Bodens kommuns beslut om avslag strider mot lagen och därför ska upphävas.