Elever hamnar i kläm

Lärare är besvikna, föräldrar är besvikna och barnen är besvikna. Kritiken är skarp om hur flyttningen av elever från Sandenskolan till Korpenskolan ska ske.

EN LÄRARE. Klassen 7:3 på Sandenskolan börjar i augusti på Korpenskolan. Enligt föräldrarna får de i flytten bara med sig en av åtta lärare.

EN LÄRARE. Klassen 7:3 på Sandenskolan börjar i augusti på Korpenskolan. Enligt föräldrarna får de i flytten bara med sig en av åtta lärare.

Foto: Roger Larsson

Boden2012-05-19 06:00

Föräldrar med barn i klass 7:3 på Sandenskolan kan acceptera att skolan stängs, men inte resten. De hade förhoppning och löfte om att det skulle bli en lugn och fin flyttning för klassen som har 21 elever, varav fem har behov av särskilt stöd.

"Raggarbeslut"
- Känslan är att det varit som ett tombola, jag kallar det ett raggarbeslut, säger Lars Jonsson, förälder.

Orsaken är att bara en av klassens åtta lärare följer med till Korpenskolan, och den läraren har bara några få timmar i månaden med eleverna. När det här blev känt reagerade föräldrarna på en gång och krävde ett möte med Monica Öhrvall, rektor. Hon insåg att det inte var bra för klassen, men att det inte var hennes ansvar.

Nästa steg blev skolchefen, Maria Lundgren, som kom med ett skriftligt svar; hon var medveten om problemet, men tänkte inte ompröva beslutet.

Skolinspektionen
Hoppet för föräldrarna är MBL-förhandlingen den 22 maj. I annat fall kan föräldrarna göra en anmälan till skolinspektionen, men det kan ske först i augusti när läsåret har börjat.

- Det är upprörande hur det hanteras. Barnen är förtvivlade och arga, beslutet är väldigt dåligt underbyggt, säger Nina Janson, förälder.

- Det enda vi kan göra är att trycka på, men det är svårt för den lilla människan i det här läget, säger Lars Jonsson.

När det blev klart att Sandenskolan skulle stänga fick föräldrar och lärare information om att det skulle hanteras på bästa sätt. Det enligt den nya skollagen som bland annat säger att eleven ska vara i centrum.

Kastas bort
- Bara att byta skola kräver mycket av eleverna, men nu får de bara med sig en lärare. Man ska också veta att årskurs åtta är pubertalt väldigt jobbig, säger Lars Jonsson.

Av 30 lärare på Sandenskolan följer bara 17 med i flytten. Av resterande går några i pension och övriga hamnar på andra arbetsplatser.

Lena Rullander, huvudlärare för den aktuella sjuan på Sandenskolan, är ordentligt kritisk. Hon har arbetat de senaste 27 åren på högstadieskolor, nu är hon förpassad till en mellanstadieklass i Heden.

Bortkastad kompetens
- Min högstadiekompetens bara kastas bort. Svaret jag fått är att det blir högsta verkningsgraden, vilket betyder att det handlar om pengar och inte människor. Jag känner mig sviken.

Hon anser att det är mycket viktigt att så många lärare som möjligt följer med till den nya skolan. Allt för att eleverna ska känna sig trygga, i annat fall kan vissa få det besvärligt och hamna utanför.

- Vi hade förvänta oss att den här föreningen mellan Sanden och korpen skulle bli bra, men så är det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om