Elever tog prover i Vittjärvsträsket

Djurplankton är mikroskopiskt små, men ack så viktiga. Utan dem breder grönalger ut sig och gör sjövattnet grumligt. Skol-elever har undersökt vattnet i Vittjärvsträsket.
? Träsket är förorenat på grund av för mycket alger, konstaterar Henrik Lundqvist.

BODEN2005-10-14 06:30
Henrik Lundqvist och hans klasskamrater i 6 C på Torpgärdsskolan var ute och tog vattenprover i Vittjärvsträsket i onsdags.<br>&nbsp;? Vi fick en förfrågan av Naturskyddsföreningen om vi ville vara med och göra tester och provtagning i Svartbyträsket, säger läraren Doris Lindquist.<br>Samarbetet mellan Naturskyddsföreningen och Torpgärdsskolan inleddes för ett antal år sedan då skolans elever var med och tog upp vitfisk ur Bodensjöarna. <br>Naturskyddsföreningen i Boden har tagit prover och undersökt hur Bodens sjöar mår sedan 1997. <br>Ordförande Åke Wisten förklarar Buddbyträsket och Bodträsket är att betrakta som friska, medan det varit större problem för Svartbyträsket och Vittjärvsträsket. <br>Grönalgerna i Bodensjöarna är inte farliga, men de gör vattnet grumligt och motbjudande att bada i.<br>Fångar plakton<br>Eleverna fick ro ut i sjön och ta upp vatten med en håv. Längst ned på håven sitter en tratt som fångar upp djurplankton från en fyra meter djup vattenpelare. Vattenpelaren motsvarar 120 liter. Vattenproverna undersöks i mikroskop och alla stora djurplankton räknas. Dessa plankton är i huvudsak kräftdjur, som kan bli upp emot tre millimeter stora.<br>&nbsp;? Ett stort kräftdjur filtrerar tre centiliter vatten per dygn, säger Åke Wisten.<br>30 djurplankton per liter vatten är det optimala för att hålla en sjö ren från grönalger. I Vittjärvsträsket finns det en-till två stora kräftdjur per liter. Varje år fiskar kommunen upp 3,5 ton vitfisk som mört, braxen och löja från sjöarna i Boden. Vitfisk äter djurplankton och mycket vitfisk medför alltså att grönalgerna ökar.<br>&nbsp;? I sjöar med mycket vitfisk finns det inga stora djurplankton, säger Åke Wisten.<br>Den gädda som fiskas upp kastas tillbaka. Gäddan äter nämligen vitfisk. <br>Under 1980-talet ryckte man upp vass från sjöarna i Boden, något som senare visat sig vara en orsak till förekomsten av grönalger. Vassen utgör nämligen ett skydd för djurplankton, så att de inte blir uppätna lika lätt.<br>Mindre grumligt<br>&nbsp;? Det fanns experter på den tiden som sa att man skulle göra så. De hade inte sambandet klart för sig, säger Åke Wisten.<br>Han konstaterar att förekomsten av grönalger minskat i Svartbyträsket, som tidigare var hårt drabbat. I Vittjärvsträsket har vattnet blivit mindre grumligt än vid den förra provtagningen. <br>Prover tas ungefär en gång i månaden, så länge vädret tillåter.<br>&nbsp;? Vårt mål är att utvecklingen ska vända och att vattnet ska bli klart, säger Åke Wisten.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om