Eleverna: Det blev konkret hur EU funkar

En gymnasieklass fick vara EU-parlamentariker för en dag. "Det blev så konkret hur det går till. Trots att det inte var jag som presenterade vår rapport från utskottet, så togs min åsikt upp i den stora hallen. Jag har bättre förståelse för deras arbete nu", säger Lovisa Strang.

Eleverna fick vara EU-parlamentariker för en dag.

Eleverna fick vara EU-parlamentariker för en dag.

Foto: LINDA LINDBLOM

BODEN2018-05-19 07:00

Björknäsgymnasiet är sedan några år en EU-ambassadörskola. Det innebär att lärarna under lektionerna ska göra eleverna medvetna om EU. Syftet är att få in kunskapen om EU på ett naturligt sätt.

Tidigare i våras vann klassen en plats i vårens Euroscola och representerade Sverige i Europarlamentet i Strasbourg den 3 maj.

Linda Lindblom, lärare i samhällskunskap och historia, berättar att det var ett intensivt program. Hon var där första veckan i maj med årskurs två på samhällsprogrammet. 24 av 26 elever följde med.

Själv hade hon förväntat sig att få information om vad EU är och hur parlamentet jobbar.

– Nu har jag en större förståelse för hur det fungerar. Eleverna fick kopiera arbetssättet.

De fick först sitta i olika utskott, totalt sex. Varje utskott hanterade en stor fråga, till exempel ungdomsarbetslösheten eller Europas framtid.

– Eleverna växte. En del var mycket nervösa, men klarade det jättebra. Det är viktigt att komma ut i verkligheten, annars är det svårt att få en förståelse för hur saker och ting fungerar. Det hör jag även från eleverna, som nu fått vara i maktens korridorer, säger Linda Lindblom.

Mikaela Fahlman tyckte resan var jätterolig.

– Allt var kul; att träffa nya människor, att prata ett nytt språk, lära sig nya saker och framför allt att vara med hela klassen.

De besökte också platser som Eiffeltornet och Triumfbågen. Eleverna hade olika guideuppdrag när de besökte Paris på vägen till Strasbourg.

Lovisa Strang deltog utskottsarbetet som hanterade migration och integration. Hon berättar att de var närmare hundra elever i varje utskott och därför delade upp sig i mindre grupper om tio-15 personer. Varje grupp tog fram ett par punkter på vad den tyckte skulle kunna utvecklas och förbättras. Därefter samlades hela utskottet för att resonera sig fram till ett antal punkter, som de sammanställde i en rapport och som sedan presenterades i parlamentet.

Det Emma Söderholm då upptäckte var att de hade väldigt olika syn på mottagandet i olika länder.

– Alla var inte lika öppensinnade.

Lovisa Strang blev inte direkt förvånad, men tycker att det är tråkigt att vissa inte tänker mer som medmänniskor.

– De ser i stället på människor som är på flykt som en belastning.

Hon förklarar att den som var arbetsledaren för deras grupp hade lyft fram Sverige och Danmark, som länder med ett väl fungerade mottagningssystem.

– Men det spelar ingen roll hur bra system du än har när det kommer alldeles för många på en gång. Det måste bli en jämnare fördelning av mottagandet till olika länder. Det är där man måste börja, för det finns inget system i världen, som annars kommer kunna hanterade det här.

På frågan vad de tar med sig hem, svarar Emma Söderholm att EU-parlamentet inte är så grått och tråkigt, som det verkar när man ser det på teve.

– Det var roligt att vi fick rösta. Vi fick ändå en bild av hur det är att jobba där. Det verkar intressant.

Julia Berg konstaterar att det finns så många olika saker man kan jobba med inom EU. Som språkintresserad lyfter hon fram tolkarnas arbetsinsats.

– Det är ett stort ansvar att vara simultantolk.

Lucas Lindbäck gör en helt annan reflektion, det vill säga att levnadsstandarden är högre i Sverige och att det är fräschare här.

– Där kan man inte ens dricka vattnet. Man uppskattar det som finns här nu.

Mikaela Fahlman reflekterade även över att säkerhetsnivån är en annan, att alla poliser bar automatvapen.

Linda Lindblom fick dessutom träffa lärarkollegor från Luxemburg och Kroatien.

– Det var bra, och något jag inte riktigt hade förväntat mig. Vi utbytte tankar om utbildning och EU.

Efter resan och just den dagen när Norrbottens Media träffade eleverna, tisdagen den 8 maj, förberedde de sig inför dagen därpå, EU-dagen. De uppmärksammade dagen genom att ordna en utställning och visa upp Euroscolan.

– Sedan är tanken att vi ska få ut ytterligare information för att få nya ambassadörer. Det blir lite av en överlämning. Att vi nu har gjort den här resan blir som en avslutning för de här eleverna, säger Linda Lindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om